Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mjerenje efikasnosti i produktivnosti hrvatskih banaka Malmquistovim indeksom promjene ukupne faktorske produktivnosti

Marko Primorac
Zvonimir Troskot


Puni tekst: hrvatski pdf 399 Kb

str. 367-383

preuzimanja: 1.097

citiraj


Sažetak

U znanstvenoj literaturi koja se bavi empirijskim mjerenjem relativne tehničke efikasnosti i promjene produktivnosti banaka tijekom vremena Malmquistov indeks promjene ukupne faktorske produktivnosti postao je najčešće korišteno analitičko oruđe. Pokazalo se da Malmquistov indeks pomaže i analitičarima središnje banke, kao i analitičarima komercijalnih banaka u praćenju kretanja unutar bankovnog sektora, te se može iskoristiti kao pomoć u nadzoru sustava ili pri strateškom planiranju.
Ovo je istraživanje usmjereno na relativnu usporedbu banaka unutar bankovnog sektora Hrvatske u razdoblju od 2000. do 2003. godine i prvi je rad u kojemu se analizira hrvatski bankovni sektor primjenom Malmquistova indeksa promjene ukupne faktorske produktivnosti.
Znanstveni doprinos koji proizlazi iz te činjenice, dodatno je potenciran interdisciplinarnošću kojom je rad prožet. Primarni cilj istraživanja jest praćenje relativnih kretanja banaka unutar vrlo dinamičnoga bankovnog sektora Hrvatske. Istaknuta je potreba izgradnje modela koji obuhvaćaju alternativne, prije svega, izvanbilančne pokazatelje.

Ključne riječi

Malmquistov indeks promjene ukupne faktorske produktivnosti, poslovna izvrsnost banaka, Hrvatska

Hrčak ID:

352

URI

https://hrcak.srce.hr/352

Posjeta: 1.646 *