Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prirodna mješovita zaraza uzrokovana virusom influence ptica podtipa H9 i virusom zaraznog bronhitisa na farmama tovnih pilića

Saeed Seifi ; School of Veterinary Medicine, Mazandaran University, Amol, Iran
Keramat Asasi ; Poultry Research Center, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Ali Mohammadi ; Department of Pathobiology, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran


Puni tekst: engleski pdf 305 Kb

str. 269-281

preuzimanja: 1.158

citiraj


Sažetak

Premda podtip H9N2 virusa influence ptica (VIP) po patotipu pripada slabo patogenom virusu influence ptica, terenska iskustva posljednjih desetak godina pokazala su da je pojava teške bolesti i velikog pomora tovnih pilića u mnogim dijelovima Irana vezana uz taj podtip. Jedno od mogućih objašnjenja za tako visok pomor i velike gospodarske gubitke mogla bi biti mješovita zaraza s ostalim uzročnicima dišnih bolesti kao što je virus zaraznog bronhitisa (VZB). Ovo istraživanje poduzeto je s ciljem proučavanja prirodne mješovite zaraze virusom influence ptica H9N2 i virusom zaraznog bronhitisa u tovnih pilića u pokrajini Fars u Iranu.
Uzorci obriska dušnika bili su uzeti od pilića na 30 promatranih jata tovnih pilića u kojih je bila ustanovljena dišna bolest s pomorom većim od uobičajenog. Rabljen je RT-PCR s početnicama specifičnima za dokazivanje proteina M i gena za hemaglutinin H9 virusa influence ptica A. Višestruka ugniježđena RT-PCR rabljena je za dokaz serotipova Massachusetts, 793B (4/91) i D274 u pretraživanim uzorcima. VIP je bio dokazan u 16 (53/3%), a VZB u 12 (40%) od 30 pretraženih jata. Uzorci dušnika uzeti iz 11 od 12 jata bili su pozitivni za soj 4/91 VZB i jedan za serotip Massachusetts. Mješovita infekcija virusom influence ptica podtipom H9 i virusom zaraznog bronhitisa (serotip 4/91) bila je promatrana na četirima jatima ptica s teškim poremećajima i 20-30%-tnim pomorom. Rezultati ovog istraživanja govore o pojavi prirodne koinfekcije virusom influence ptica i virusom zaraznog bronhitisa u iranskih tovnih pilića koji su pokazivali dišne znakove te da je pomor u jatima s mješovitom zarazom bio značajno veći (P<0,05) nego u ostalim jatima.

Ključne riječi

influenca ptica; zarazni bronhitis; mješovita zaraza

Hrčak ID:

56716

URI

https://hrcak.srce.hr/56716

Datum izdavanja:

26.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.337 *