Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Odabir procesa, redosljed operacija i složenost oblika - kriterij unapređenja procesa

Predrag ĆOSIĆ ; Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Anita BABIĆ ; Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dražen ANTOLIĆ ; AD, Ltd , Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 2.154 Kb

str. 5-15

preuzimanja: 925

citiraj


Sažetak

Problem prepoznavanja oblika izratka, odabir tehnološkog procesa te optimizacija uvijek uključuju mogućnost procjene složenosti oblika, odabir primarnog procesa te redoslijeda operacija. Plan procesa za proizvode u strojogradnji uključuje odabir strojarskih procesa: primarnog procesa i redoslijeda operacija. U prvom dijelu, cilj istraživanja bio je istraživanje relacije između zahtjeva designa, proizvodne količine
i materijala s jedne strane te prikladnosti određenog procesa s druge strane kako bi bili u stanju razmatrati samo odgovarajuće procese. Također, bili su razmatrani i proizvodni troškovi, kvaliteta, vodeća vremena te ekološki aspekti.
Namjera je bila istražiti i dati naputak u klasifikaciji tih zahtjeva, pronaći način kako se baviti sa preklapanjem mogućnosti procesa te se baviti metodama prikladnim za obradu numeričkih podataka koji će olakšati donošenje odluka koje pomažu kod odabira “najboljeg’’ procesa.
U drugom dijelu istraživanje objašnjava proceduru za proračun složenosti oblika izratka. Mogućnost njegova izdvajanja kao egzaktne veličine korisno je jer omogućuje razlikovanje na kvanitativnoj razini. Potrebno je to u istraživanju utjecaja oblika u procesu planiranja. U trećem dijelu , fokus našeg istraživanja je kreiranje materijala za učenje kako bi se kreirao glavni kriterij u odabiru primarnih procesa i vrste operacija u proizvodnji. Odabir primarnog procesa temeljeno je na materijalu, količini, složenosti oblika, veličini dijela te neih drugih faktora. Tip i
redoslijed operacija su rezultat utjecaja različitih faktora kao što su oblik izratka, površinska hrapavost i tolerancija. Aplikacija omogućuje korisnicima potpuno razumijevanje procedure odabira primarnog procesa i redoslijeda operacija korak po korak u priručniku. Osnovni programski jezik e-Lapp aplikacije je Visual Basic.Net, a alati korišteni za kreiranje e-learning materijala su Microsoft Power Point 2007 te iSpring Presenter (Adobe Flash).

Ključne riječi

E-učenje; Odabir primarnih procesa; Redosljed operacija; Složenost oblika

Hrčak ID:

56722

URI

https://hrcak.srce.hr/56722

Datum izdavanja:

26.2.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.269 *