Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROIZVODNE VRIJEDNOSTI ISTRAŽIVANIH HIBRIDA ŠEĆERNE REPE

M. Pospišil
Ana Pospišil
Z. Mustapić
Jasminka Butorac
I. Tot
Andreja Žeravica


Puni tekst: hrvatski pdf 263 Kb

str. 16-21

preuzimanja: 1.164

citiraj


Sažetak

Tijekom 2003.-2005. godine obavljena je evaluacija proizvodnih vrijednosti 42 eksperimentalna i priznata hibrida šećerne repe na lokaciji Zagreb. U pokuse su bili uključeni hibridi šest selekcijskih kuća koje plasiraju sjeme šećerne repe u R. Hrvatskoj. Dobiveni rezultati istraživanja su pokazali da između istraživanih hibrida šećerne repe postoji značajna razlika u prinosu i kvaliteti korijena. Međutim, veliki broj hibrida dao je po vrijednosti isti rezultat, tj. razlika koja među njima postoji je unutar statistčki dopuštenog odstupanja.
Po visokom prinosu šećera istakli su se hibridi Georgina i Buda u 2003., Sofarizo i Takt u 2004. te Merak, Impact i Europa u 2005. godini. Po prinosu korijena najrodniji hibridi bili su Dioneta, Buda i Georgina u 2003., Sofarizo, Takt, HI 0191 i Dorotea u 2004. te Impact i SES 2371 u 2005. godini. Najveći sadržaj
šećera u korijenu imali su hibridi Zitai Evelina u 2003., Cyntia, Diamant i Belinda u 2004. te Merak, Belinda i Cyntia u 2005. godini.

Ključne riječi

šećerna repa; hibridi; prinos korijena i šećer; kvaliteta korijena

Hrčak ID:

5567

URI

https://hrcak.srce.hr/5567

Datum izdavanja:

20.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.425 *