Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

EPIDEMIOLOGIJA I LIJEČENJE TEŠKIH OPEKLINA U JEDINICI INTENZIVNOG LIJEČENJA KLINIKE ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB U RAZDOBLJU OD 2003. DO 2008.GODINE

Ivančica Škarić ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Zoran Barčot ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Jasminka Jakobović ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Karmen Kondža ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Lili Mikecin ; Klinika za dječje bolesti Zagreb
Zvonimir Vrtar ; Klinika za dječje bolesti Zagreb



Sažetak

Klinika za dječje bolesti Zagreb ustanova je u kojoj se liječi najveći broj djece s opeklinama u Republici Hrvatskoj. Analizom šestogodišnjeg razdoblja prosječno je u jedinici intenzivnog liječenja (JIL-u) zbrinjavana jedna teška opeklina na mjesec. U radu je prikazana raspodjela djece s opeklinama po spolu i dobi, uzroku nastanka opeklina, zahvaćenosti tijela i pokazatelji intenzivnog i kirurškog liječenja. Analizom podataka u promatranom razdoblju više od 60% opečene djece bilo je u dobi do 5 godina života, opečena su najčešće vrelom tekućinom u obiteljskom domu, nepažnjom odraslih, u njihovoj prisutnosti. U dobnoj skupini iznad deset godina češće su opekline u dječaka nego u djevojčica, pri igri izvan kuće. U teško opečene djece sva su područja tijela bila podjednako zastupljena. Prema veličini opečene površine više od 60% djece zadobilo je opekline na 10%-30% površine tijela, a četvero ih je (5,6%) imalo opeklinu na više od 70% tjelesne površine. Trajanje liječenja u JIL-u iznosilo je 0,61 dan, a liječenje u bolnici 2,05 dana za svaki postotak opečene površine.
Cilj rada je upozoriti na relativno velik broj djece s teškim opeklinama, koja su najčešće opečena u najranijoj životnoj dobi u obiteljskom domu, na zahtjevnost i složenost postupaka pri liječenju teških opeklina te potrebu za dugotrajnim liječenjem u JIL-u i na odjelu.

Ključne riječi

Deskriptori: OPEKLINE – epidemiologija; operacija; liječenje

Hrčak ID:

57901

URI

https://hrcak.srce.hr/57901

Datum izdavanja:

2.9.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.268 *