Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Parazitoidi i hiperparazitoidi Erannis Erannis defoliaria cl. (Lepidoptera, Geometridae) u hrastovim šumama

Milka Glavendekić ; University of Belgrade, Faculty of Forestry


Puni tekst: engleski pdf 275 Kb

str. 403-410

preuzimanja: 710

citiraj


Sažetak

Istraživanja biologije i ekologije velikog mrazovca – Erannis defoliaria Clerck, 1759 (Lepidoptera, Geometridae) provedena su u razdoblju 1985–2009 g. u hra stovim šumama u Srbiji. Veliki mrazovac je za vrijeme istraživanja pretežno pretežito bio u latenci. Jedino u Gazdinskoj Gospodarskoj jedinici Miroč i Zlatica bio je dominantna vrsta u kompleksu ranih defolijatora hrasta. Prirodni neprijatelji, posebice parazitoidi i hiperparazitoidi odnosima ishrane vezani su za stadije ličinke i kukuljice E. defoliaria i važan su čimbenik njegovog mortaliteta.
Istraživanjima su obuhvaćeni svi razvojni stadiji velikog mrazovca. Primijenjene su odgovarajuće metode u laboratoriju i u prirodi, u različitim šumskim zajednicama. Rad na terenu proveden je standardnim metodama entomoloških istaživanja. Metoda ekspozicije u prirodnim uvjetima primijenjena je na stadiju jajeta i ličinke primjenom ljepljivihpojasa pojaseva u vrijeme aktivnosti ženki. Ženke su polagale jaja u pukotine kore ispod ljepljivih pojasapojaseva. Komadi kore s jajima izrezani su i odnošeni u laboratorij na daljnji uzgoj i obradu. Ljepljivi pojasevi upotrjebljeni su i za ekspoziciju gusjenica, pa su stoga obnavljani u travnju i svibnju. Gustoća populacije gusjenica utvrđivana je kada su bile pretežito u drugom larvalnom stadiju i djelomično u trećem larvalnom stadiju. Apsolutna abundanca domaćina utvrđena je brojanjem listova ili otvorenih pupoljaka i gusjenica u uzorku. Relativna abundanca utvrđena je na temelju proračuna broja gusjenica na 1000 listova.
Veliki mrazovac zabilježen prisutan je na svim lokalitima, najčešće u niskoj gustoći populcije. U šumskim upravama Miroč i Zlatica, međutim, on je bio dominantan (65% ranih defolijatora). Gusjenice mogu varirati u boji (slika 1). Jajni parazitoidTrichogrammasp. (Hym., Trichogrammatidae) utvrđen je na nekoliko lokaliteta u širem području Nacionalnog parka Djerdap i u okolini Beograda. Rod Trichogramma je polifagan i nije specifičan samo za velikog mrazovca. Nešto uže specijaliziran je jajni parazitoid Telenomus minutus, koji je utvđen u istočnoj Srbiji na lokalitetu Miroč. Larvalni parazitoidi su: Protapanteles immunis, Cotesia limbata, C. jucunda (slika 2) (Hym., Braconidae), Casinaria ischnogaster, C. moesta, Phobocampe crassiuscula, P. pulchella, Phobocampe sp. (Hym., Ichneumonidae) (slika 3). Euplectrus bicolor, Eulophus larvarum (Hym., Eulophidae), Blondelia nigripes,Phryxe magnicornis,P. nemea,Peribaea fissiconis(Diptera, Tachinidae). Ustanovljeno je i 5 vrsta hiperparazitoida:Gelis areator,Bathythrix lamina(Hym., Ichneumonidae), Perilampus ruficornis (Hym., Perilampidae); Habrocytus chrysos (Hym., Pteromalidae), Tetrastichussp. (Hym., Eulophidae).

Ključne riječi

hiperparazitoid; hrast; parazitoid; Quercusspp.; rannis defoliaria; veliki mrazovac

Hrčak ID:

57997

URI

https://hrcak.srce.hr/57997

Datum izdavanja:

31.8.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.865 *