Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

SOCIJALNI RAD S OSOBAMA S INVALIDITETOM U NEPROFITNOM SEKTORU

Maja Sivrić ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru , Mostar, Bosna i Hercegovina
Zdravka Leutar ; Studijski centar socijalnog rada, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 118 Kb

str. 241-262

preuzimanja: 4.461

citiraj


Sažetak

U radu je prikazano kvalitativno istraživanje koje je imalo za cilj dobiti uvid u iskustva i promišljanja socijalnih radnika zaposlenih u neprofitnom sektoru o njihovom djelokrugu rada u civilnom sektoru. Sudjelovalo je 16 socijalnih radnika koji su zaposleni u neprofitnom sektoru. Podaci su prikupljeni metodom polustrukturiranog intervjua, a obrađeni su postupkom kvalitativne analize.
Analizom rezultata došlo se do područja rada s osobama s invaliditetom u neprofitnom sektoru, poteškoća s kojima se susreću socijalni radnici te mogućnosti unapređenja socijalnog rada s osobama s invaliditetom. Rezultati su pokazali da socijalni rad s osobama s invaliditetom uključuje široki djelokrug aktivnosti. Poteškoće s kojima se susreću socijalni radnici u radu s osobama s invaliditetom ponajprije stvara neučinkovit pravni/zakonski sustav, zatim neadekvatni uvjeti rada, neinformiranost okoline i financijski problemi.
Socijalni radnici smatraju da bi se socijalni rad s osobama s invaliditetom u neprofitnom sektoru u kontekstu socijalnog modela trebao razvijati u smjeru kvalitetne edukacije i cjeloživotnog razvoja kompetencija, uključivanju osoba s invaliditetom u život lokalne zajednice te razvoja mreža podrške kroz formalne i neformalne oblike.

Ključne riječi

socijalni rad; neprofitni sektor; osobe s invaliditetom; socijalni model

Hrčak ID:

58907

URI

https://hrcak.srce.hr/58907

Datum izdavanja:

20.9.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.672 *