Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KAKVOĆA TRUPOVA I MESA SELEKCIONIRANIH SVINJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

V. Margeta
Danica Hanžek


Puni tekst: engleski pdf 255 Kb

str. 63-67

preuzimanja: 959

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je usporediti kakvoću polovica i mesa selekcioniranih svinja u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na 80 svinja, podijeljenih u tri skupine. Svinje 1. i 2. skupine bile su trostruki križanci između velikog jorkšira i švedskog landrasa na strani majke te pietrena (1. skupina) i njemačkog landrasa (2. skupina) na strani oca, dok su 3. skupinu činili križanci velikog jorkšira i njemačkog landrasa na strani majke te pietrena na očevoj strani. Utjecaji križanja na postotni udio mesa, odnos slanina/meso u MLD-u i udjel osnovnih dijelova u trupu (izuzev plećke) bili su statistički značajni (P<0,001). Najviše mišićnog tkiva imala je 3. skupina (62,80%), zatim slijede 1. skupina (56,50%) i 2. skupina (52,33%). Najbolji pokazatelji tehnološke kakvoće MLD-a (pH45, pH24, Sp.v.v.. i boja) utvrđeni su u 2. skupini svinja. Polovice s manjim postotkom mesa imale su bolja svojstva kakvoće mesa u odnosu na one s višim udjelom mesa.

Ključne riječi

svinje; križanci; klaonička svojstva; tehnološka svojstva; BMV

Hrčak ID:

5964

URI

https://hrcak.srce.hr/5964

Datum izdavanja:

20.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.764 *