Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.32728/mo.05.1.2010.02

MIŠLJENJA ROMA I OSTALOG STANOVNIŠTVA ISTRE O POJEDINIM ASPEKTIMA INFORMIRANOSTI JAVNOSTI OD STRANE POLICIJE U KONTEKSTU OBRAZOVANJA I ETNIČKE DISKRIMINACIJE

Mirjana Radetić-Paić ; Odjel za obrazovanje učitelja i odgojitelja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 150 Kb

str. 19-30

preuzimanja: 824

citiraj


Sažetak

U radu se polazi od pretpostavke da će Romi kao članovi specifične manjinske skupina na području Istre biti u mnogočemu diskriminirani od ostalog stanovništva, manje zadovoljni zaštitom koju im društvo pruža, pa samim tim i izražavati različita mišljenja o informiranju javnosti od strane policije. Stoga je generalni cilj ovog rada steći uvid u mišljenja Roma i ostalog stanovništva Istre o pojedinim aspektima informiranosti javnosti od strane policije.
Uzorak čine 200 pripadnika manjinske skupine Roma s prebivalištem na području Istarske županije i 200 stanovnika Istarske županije.
Rezultati pokazuju da postoje razlike u mišljenjima Roma i od strane ostalog istarskog stanovništva o pojedinim aspektima informiranosti javnosti od strane policije, međutim, te se razlike nisu pokazale velikim.
U radu se ističe važnost obrazovanja Roma koje bi trebalo postali mogući interkulturalni medij u funkciji njihove integracije, smanjenja asimilacije, jačanja kulturne autonomije odnosno pristupa različitim uslugama i informacijama.

Ključne riječi

Romi; ostalo stanovništvo Istre; informiranost; policija; obrazovanje; etnička diskriminacija

Hrčak ID:

61652

URI

https://hrcak.srce.hr/61652

Datum izdavanja:

5.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.980 *