Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

MOGUĆNOST PRIMJENE BIORAZGRADLJIVIH BAZNIH ULJA U ČISTIM ULJIMA ZA OBRADBU METALA

Ljiljana Pedišić ; Maziva-Zagreb d.o.o.
Jasenka Petran ; INA d.d.


Puni tekst: engleski pdf 373 Kb

str. 211-228

preuzimanja: 1.221

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 355 Kb

str. 193-210

preuzimanja: 608

citiraj


Sažetak

Osnovna svojstva čistih ulja za obradbu metala: podmazivanje, hlađenje i ispiranje čestica te ostala svojstva postižu se izborom baznog ulja i aditiva. Glavni faktori koje treba uzeti u obzir pri razvoju tekućina za obradbu metala su, osim razvitka tehnologija obradbe, briga o sigurnosti ljudi pri radu i zaštita okoliša. Stoga se štetne komponente u sastavu ulja nastoje zamijeniti manje štetnima ili biološki lako razgradljivima. Tako se i za bazna ulja mineralnog podrijetla, koja se u primjeni najviše rabe, istražuju moguće zamjene. Mineralna bazna ulja se mogu zamijeniti sintetičkim uljima ili tekućinama, te uljima i mastima prirodnog podrijetla. Prirodna ulja i masti su esteri masnih kiselina, a mogu se primijeniti u izvornoj formi ili prerađena odgovarajućim fizikalnim i kemijskim postupcima s ciljem dobivanja stabilnijih spojeva i definirane kemijske strukture.
U ovom su radu osmišljene i ispitane nove formulacije ulja za obradbu metala koje sadrže biorazgradljiva ulja kao zamjenu za mineralna bazna ulja. Također je ispitana mogućnost njihove primjene u nekim procesima obradbe metala.

Ključne riječi

Biorazgradljiva bazna ulja, Biorazgradljive tekućine, Ulja za obradbu metala, Podmazivanje, svojstva, Esteri iz prirodnih ulja i masti

Hrčak ID:

61886

URI

https://hrcak.srce.hr/61886

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.306 *