Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

NOVA SPECIFIKACIJA MOTORNIH ULJA ZA BENZINSKE MOTORE OSOBNIH VOZILA

Julie Madubost ; Chevron Oronite S.A.
Hiroshi Watanabe ; Chevron Japan Ltd.
Gary M. Parsons ; Chevron Oronite Co. LLC


Puni tekst: hrvatski pdf 14.088 Kb

str. 250-265

preuzimanja: 843

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 14.088 Kb

str. 266-282

preuzimanja: 1.154

citiraj


Sažetak

U budućnosti će motori biti osmišljeni na način da više štede gorivo i da budu ekološki prihvatljiviji, što s jedne strane potiču važeći propisi, a s druge strane zahtjevi kupaca. Međunarodni odbor za standardizaciju i odobravanje motornih ulja ILSAC (International Lubricant Standardization and Approval Committee), kojega sačinjavaju Sjevernoameričko udruženje proizvođača motora EMA (Engine Manufacturer’s Association) i Japansko udruženje proizvođača automobila JAMA (Japanese Automobile Manufacturer’s Association), bio je sastavljen kako bi se razvili minimalni standardi radnih karakteristika maziva koja će proizvođačima vozila i motora omogućiti veću uštedu goriva, smanjiti emisije štetnih plinova, produljiti vijek trajanja i poboljšati pouzdanost njihovih vozila i motora.
Važeća specifikacija ulja ILSAC GF-4, uvedena je u srpnju 2004. Rad na sljedećoj specifikaciji, GF-5, započeo je 2005., a plan je da bude završen na vrijeme za komercijalno uvođenje GF-5 ulja u zadnjem kvartalu 2010. za modele vozila koji će izaći 2011. godine. U odnosu na GF-4, postoje tri osnovna područja poboljšanja primjenskih svojstava za GF-5 ulja: (1) ušteda goriva i trajnost uštede goriva, (2) kompatibilnost sa sustavom obrade ispušnih plinova i (3) sveukupna robusnost ulja. Želja za većom uštedom goriva je djelomice potaknuta propisima američke vlade koja traži da CAFÉ (Corporate Average Fuel Economy) dosegne 35 milja po galonu (14,9 km/l ili 6,7 l/100km) do 2020. godine. Trenutačni CAFÉ zahtjev iznosi 27,5 milja po galonu (11,7 km/l ili 8,5 l/100km). Pored važećih propisa, rekordne cijene goriva potakle su potražnju kupaca prema vozilima s manjom potrošnjom goriva. Specifikacija ILSAC GF-5 uključuje novi motorni test pomoću kojeg će se ocijeniti sposobnost motornog ulja da smanji potrošnju goriva.
Kako bi se osigurala usklađenost emisije ispušnih plinova tijekom vijeka trajanja vozila, Agencija za zaštitu okoliša EPA (Environmental Protection Agency) je postavila granicu od 10 godina/120 000 milja (194 000 km) vijeka trajanja u kojem vozilo mora ostati unutar ograničenja emisije ispušnih plinova. Osim toga, obavezno korištenje ugrađenog sustava rada motora OBD (On-Board Diagnostic) omogućuje da vozila ne prelaze ograničenja i nastave ispravno raditi tijekom svog vijeka korištenja. Izgaranjem motornog ulja u motorima dolazi do stvaranja taloga koji mogu dovesti do neispravnosti sustava obrade ispušnih plinova. Stoga, osim što sprječava trošenje motora, kompatibilnost motornog ulja sa sustavima obrade ispušnih plinova je važno primjensko svojstvo ulja. Specifikacija ILSAC GF-5 će uključivati kemijska ograničenja koja osiguravaju poboljšanu kompatibilnost sa sustavima obrade ispušnih plinova.
Poboljšanja u konstrukciji vozila i motora, kao i povećani troškovi kupnje odrazili su se na smanjenje potrebe zamjene vozila, a kao rezultat toga prosječan vijek trajanja vozila se na mnogim tržištima produljio. Robusnost ulja igra vodeću ulogu u produljenju vijeka trajanja motora. Specifikacija ILSAC GF-5 će uključivati motorne testove i granice primjenskih svojstava kako bi osigurala prikladnu robusnost motornog ulja koje će produljiti vijek trajanja motora. U radu se daje pregled svega onoga što je potaklo stvaranje ILSAC GF-5 specifikacije motornih ulja i raspravlja se o ispitivanjima i ograničenjima primjenskih svojstava koja su ustanovljena kako bi ta specifikacija zadovoljila zahtjeve industrije.

Ključne riječi

Motorno ulje, Benzinski motor, Osobno vozilo, Međunarodni odbor za standardizaciju i odobravanje motornih ulja (ILSAC)

Hrčak ID:

61893

URI

https://hrcak.srce.hr/61893

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.893 *