Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

IN VITRO ANTIFUNGAL ACTIVITY OF ESSENTIAL OILS ON GROWTH OF PHYTOPATHOGENIC FUNGI

Jasenka Ćosić orcid id orcid.org/0000-0002-8839-1813 ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Karolina Vrandečić ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jelena Poštić ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Draženka Jurković ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Marija Ravlić ; Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 84 Kb

str. 25-28

preuzimanja: 3.116

citiraj


Sažetak

Eleven essential oils (clove, rosemary, cinnamon leaf, sage, scots pine, neroli, peppermint, aniseed, caraway, lavander, common thyme) were tested for in vitro antifungal activity on twelve plant pathogenic fungi (Fusarium graminearum, F. verticillioides, F. subglutinans, F. oxysporum, F. avenaceum, Diaporthe helianthi, Diaporthe phaseolorum var. caulivora, Phomopsis longicolla, P. viticola, Helminthosporium sativum, Colletotrichum coccodes, Thanatephorus cucumeris). The results indicated that all oils except scots pine and neroli had antifungal activity against some or all tested fungi. The best antifungal activity had common thyme, cinnamon leaf, clove and aniseed oils. When compared to control, scots pine, neroli and sage oils stimulated mycelium growth of some investigated fungi.

Ključne riječi

essential oil; inhibition; plant disease; mycelial growth

Hrčak ID:

61975

URI

https://hrcak.srce.hr/61975

Datum izdavanja:

9.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: hrvatski

Posjeta: 5.602 *