Poljoprivreda, Vol. 16 No. 2, 2010.
Izvorni znanstveni članak
DJELOVANJE VLAŽNOGA PIVSKOGA TROPA I CIJELE BILJKE KUKURUZA U MJEŠAVINAMA SILAŽA NA FERMENTACIJSKE KARAKTERISTIKE I PROBAVLJIVOST HRANJIVE TVARI KOD JANJADI
Fisun Koc
; Namik Kemal University, Agricultural Faculty, Department of Animal Science, Tekirdag, Turkey
Cemal Polat
; Namik Kemal University, Agricultural Faculty, Department of Animal Science, Tekirdag, Turkey
Mehmet Levent
; Namik Kemal University, Agricultural Faculty, Department of Animal Science, Tekirdag, Turkey
Sažetak
Ovo je istraživanje imalo za cilj ispitati neke kvalitativne karakteristike i probavljivost hranjive tvari pivskoga tropa i cijele biljke kukuruza u mješavinama silaža. Mješavina 1 sadržavala je 25% vlažnoga pivskoga tropa + 75% cijele biljke kukuruza, a mješavina 2 sadržavala je 50% vlažnoga pivskoga tropa + 50% cijele biljke kukuruza. Tijekom istraživanja obavljale su se analize na pH tijekom fermentacije silaže, amonijski dušik, vodotopiv ugljikohidrat, organske kiseline (mliječnu, octenu i maslačnu), kao i mikrobiološke analize. Probavljivost sirovih hranjivih tvari u silažama utvrdila se klasičnim eksperimentima za probavljivost. Sadržaj suhe tvari, sirovih bjelančevina, NH3-N, mliječne kiseline, kao i pH vrijednosti silaža iznose redosljedom: 23,3; 26,4; 25,4; 24,7%; 22,3; 7,4; 10,6; 14,3%; 1,9; 0,5; 0,9; 1,0 g/kg ST; %1,0; 2,5; 2,1; 1,8; 4,1; 3,8; 3,9; 3,8 za grupu s vlažnim pivskim tropom, cijelom biljkom kukuruza, mješavina 1 i mješavina 2 (P<0.01). Suha tvar i probavljivost sirovih bjelančevina iznosili su: 65,0; 70,5; 70,0; 67,10%; 71,5; 55,8; 58,7; 62,3%, redosljedom. Dobiveni rezultati pokazuju da je vlažni pivski trop nusproizvod koji povoljno djeluje na process siliranja, a, pomiješan s cijelom biljkom kukuruza, poboljšava fermentacijsku kvalitetu i stabilnost, smanjujući aerobno
kvarenje.
Ključne riječi
vlažni pivski trop; cijela biljka kukuruza; fermentacija; aerobna stabilnost; probavljivost
Hrčak ID:
62009
URI
Datum izdavanja:
9.12.2010.
Posjeta: 2.340 *