Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Poboljšanje hrapavosti površine kod uzdužnog tokarenja uporabom različitih metoda optimiranja

Zoran Jurkovic orcid id orcid.org/0000-0002-7202-156X ; Faculty of Engineering, University of Rijeka, Vukovarska 58, 51000 Rijeka, Croatia
Goran Cukor orcid id orcid.org/0000-0002-6767-0960 ; Faculty of Engineering, University of Rijeka, Vukovarska 58, 51000 Rijeka, Croatia
Imrich Andrejcak ; Faculty of Environmental and Manufacturing Technology, Technical University in Zvolen, Študentská 26, 960 53 Zvolen, Slovakia


Puni tekst: engleski pdf 359 Kb

str. 397-402

preuzimanja: 2.197

citiraj


Sažetak

Određivanje optimalnih parametara obrade je kontinuirani inženjerski zadatak čiji su glavni ciljevi sniziti troškove proizvodnje i postići željenu kvalitetu proizvoda. Stoga se u ovom radu predstavljaju i diskutiraju različite metode za optimiranje brzine rezanja, posmaka i dubine rezanja u svrhu poboljšanja hrapavosti površine koja se dobiva završnom operacijom uzdužnog tokarenja. Na praktičnom su primjeru provedena dva plana pokusa, jedan temeljen na konvencionalnom centralnom kompozicijskom planu i drugi temeljen na ortogonalnim nizovima i omjeru signala i šuma. Uporabom ovih planova provedene su različite metode optimiranja i to analitička, klasična matematička, Taguchijeva i umjetne neuronske mreže, a dobiveni rezultati optimalnih parametara rezanja su uspoređeni. Zaključno, diskutiraju se značajke, prednosti i ograničenja predstavljenih metoda optimiranja.

Ključne riječi

hrapavost površine; metode optimiranja; uzdužno tokarenje

Hrčak ID:

62913

URI

https://hrcak.srce.hr/62913

Datum izdavanja:

31.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.662 *