Tehnički vjesnik, Vol. 17 No. 4, 2010.
Izvorni znanstveni članak
Poboljšanje hrapavosti površine kod uzdužnog tokarenja uporabom različitih metoda optimiranja
Zoran Jurkovic
orcid.org/0000-0002-7202-156X
; Faculty of Engineering, University of Rijeka, Vukovarska 58, 51000 Rijeka, Croatia
Goran Cukor
orcid.org/0000-0002-6767-0960
; Faculty of Engineering, University of Rijeka, Vukovarska 58, 51000 Rijeka, Croatia
Imrich Andrejcak
; Faculty of Environmental and Manufacturing Technology, Technical University in Zvolen, Študentská 26, 960 53 Zvolen, Slovakia
Sažetak
Određivanje optimalnih parametara obrade je kontinuirani inženjerski zadatak čiji su glavni ciljevi sniziti troškove proizvodnje i postići željenu kvalitetu proizvoda. Stoga se u ovom radu predstavljaju i diskutiraju različite metode za optimiranje brzine rezanja, posmaka i dubine rezanja u svrhu poboljšanja hrapavosti površine koja se dobiva završnom operacijom uzdužnog tokarenja. Na praktičnom su primjeru provedena dva plana pokusa, jedan temeljen na konvencionalnom centralnom kompozicijskom planu i drugi temeljen na ortogonalnim nizovima i omjeru signala i šuma. Uporabom ovih planova provedene su različite metode optimiranja i to analitička, klasična matematička, Taguchijeva i umjetne neuronske mreže, a dobiveni rezultati optimalnih parametara rezanja su uspoređeni. Zaključno, diskutiraju se značajke, prednosti i ograničenja predstavljenih metoda optimiranja.
Ključne riječi
hrapavost površine; metode optimiranja; uzdužno tokarenje
Hrčak ID:
62913
URI
Datum izdavanja:
31.12.2010.
Posjeta: 3.662 *