Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

KRSTARENJA PAN-EUROPSKIM KORIDOROM VII I NJIHOV EKONOMSKI ZNAČAJ NA RECEPTIVNE PROSTORE

Aleksandra S. Dragin
Dobrica Jovičić
Desimir Bošković


Puni tekst: engleski pdf 365 Kb

str. 127-141

preuzimanja: 1.536

citiraj


Sažetak

Ovim radom su analizirana međunarodna turistička krstarenja Pan-europskim Koridorom VII, odnosno njihov utjecaj (potencijalne dobrobiti) na ekonomiju receptivnih prostora. Studijom slučaja (Vojvodina) dati su primjeri koji to ilustriraju.
Rezultati analize pokazuju da kruzevi Koridorom VII utječu pozitivno na Vojvodinu, prvenstveno na priobalnu, podunavsku regiju i to u Novom Sadu (gdje brodovi pristaju). Iako se beneficije ne odnose na korištenje usluga smještaja i hrane na kopnu, dobrobit se ogleda u sljedećim segmentima: turistička promocija (širenje pozitivnog plasmana Vojvodine kao receptivnog prostora na inozemnom tržištu – predstavljanje kulturne baštine i prirodnih vrijednosti); porast inozemnog turističkog prometa, a samim tim i potrošnje posjetilaca; otvaranje novih radnih mjesta (adekvatna infrastruktura i suprastruktura – serviseri različitih usluga brodovima, posadi i putnicima) – pristaništa, špediteri, suvenir tržnice i dr. / novi proizvodi, širenje poslovne mreže, promjena valute, nevidljivi izvoz itd.
Rezultati istraživanja mogu pomoći daljim proučavanjima uzročno-posljedičnih veza između ovakvog vida putovanja i resursa receptivnih zemalja na kojima se ova putovanja događaju, a sve u cilju adekvatnog osmišljavanja i plasmana turističke ponude, odnosno optimalnog razvoja receptivnih zemalja kroz održivi turizam. Rad pruža i informacije različitim partnerima („stakeholders“) uključenim u turističko privređivanje kruzeva, koji očekuju privatnu i društvenu dobit od svojih ulaganja.

Ključne riječi

turizam; kruzevi; Dunav; Vojvodina; Srbija; tranzicija; ekonomski značaj; demografija

Hrčak ID:

63251

URI

https://hrcak.srce.hr/63251

Datum izdavanja:

1.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.597 *