Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PJEVANJE U PRVIM TRIMA RAZREDIMA OSNOVNE ŠKOLE

Božica Radičević ; Učiteljski fakukltet, Osijek, Hrvatska
Jasna Šulentić Begić ; Učiteljski fakultet, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 261 Kb

str. 243-252

preuzimanja: 4.840

citiraj


Sažetak

Tema je ovoga rada pjevanje u prvim trima razredima osnovne škole. U sklopu rada, istražena je učestalost glazbenih aktivnosti na ostalim nastavnim predmetima te koje pjesme učenici prvog, drugog i trećeg razreda vole pjevati. Istraživanje se odvijalo tijekom triju
tjedana školske godine 2009./2010. u Osnovnoj školi Franje Krežme u Osijeku. Istraživanje je obuhvatilo 67 učenika od 1. do 3. razreda. Nakon provedenog istraživanja možemo zaključiti da su pjesmice koje se pjevaju u prvim trima razredima primjerene dječjoj dobi.
Izvode se pjesme propisane nastavnim planom i programom, ali i pjesme koje su slobodan izbor učiteljica. Pjesme učiteljice obrađuju metodom obrade po sluhu. Učenici prvih triju razreda vole pjevati pjesme vedroga i veseloga karaktera, umjerenoga do brzoga tempa te raspjevane melodije. Učenici trećeg razreda više vole pjevati dječje popularne autorske i umjetničke pjesme nego narodne. Glazbene se aktivnosti pojavljuju i na drugim nastavnim predmetima, a najviše na satovima tjelesne i zdravstvene kulture, dok ih na satovima matematike uopće nema.

Ključne riječi

osnovna škola; razredna nastava; nastava glazbe; pjevanje; glazbene aktivnosti

Hrčak ID:

63363

URI

https://hrcak.srce.hr/63363

Datum izdavanja:

6.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.430 *