Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

MOŽE LI UVOĐENJE POSTUPNIKA ZA POSTAVLJANJE INTRAUTERINOGA ULOŠKA SMANJITI PROMJENU MIKROBIOLOŠKE FLORE SPOLNOGA SUSTAVA U ŽENA KOJE GA RABE?

VANJA KALITERNA
NASTJA KUČIŠEC-TEPEŠ
LIDIJA PEJKOVIĆ
SLAVKO OREŠKOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 88 Kb

str. 99-101

preuzimanja: 386

citiraj


Sažetak

Intrauterini uložak – IUD (engl. Intrauterine Device) jedna je od najdjelotvornijih metoda kontracepcije. Rabe ga milijuni žena diljem svijeta. Iako različite studije upućuju na prednosti intrauterinog uloška pri izboru metode kontracepcije, negativna posljedica primjene intrauterinih uložaka je mogući razvoj infekcije. Prisutnost stranoga tijela (IUD-a) omogućuje adheriranje bakterija na površinu uloška i stvaranje biofilma. Infekcije koje nastaju kao posljedica formiranja biofilma kronične su i teško izlječive. Stoga, prije postavljanja uloška treba isključiti prisutnost infekcije. Ako je dokazana infekcija, potrebno je odgoditi stavljanje IUD-a do izlječenja. Iz pregleda literaturnih navoda i sveobuhvatnih rezultata navedenog istraživanja u Hrvatskoj možemo zaključiti da je primjena IUD-a mogući rizični čimbenik za razvoj infekcije. Pri liječenju infekcija u našoj populaciji žena valja imati na umu da su dominantni uzročnici Escherichia coli i neočekivano Ureaplasma urealyticum. Mislimo da bi se postojanjem i provođenjem jasnih smjernica pri postavljanu uloška mogle spriječiti komplikacije primjene IUD-a, razvoj infekcije i njezinih posljedica. To je razlog što smatramo da bi se u Hrvatskoj trebao napraviti Postupnik za postavljanje intrauterinog uloška.

Ključne riječi

Intrauterini ulošci – štetno djelovanje, mikrobiologija, Bakterijske infekcije – etiologija, prevencija, Genitalne bolesti u žena – etiologija, prevencija, Smjernice

Hrčak ID:

63568

URI

https://hrcak.srce.hr/63568

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 961 *