Skoči na glavni sadržaj

Vijest

SVI PEDIJATRI NA KLINICI ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB U KLAIĆEVOJ ZAVRŠILI APLS

Višnja Tokić ; KB „Sestre milosrdnice“, Klinika za pedijatriju, Klaićeva 16, Zagreb
Zdenka Pleša Premilovac



Sažetak

Međunarodni tečaj Advanced Paediatric Life Support (APLS) u organizaciji Jedinice intenzivnog liječenja djece KBC Split i Advanced Life Support skupine (ALSG) iz Manchestera trodnevna je strukturirana edukacija namijenjena liječnicima. Tečaj pruža praktično i teorijsko znanje vezano za zbrinjavanje ozbiljno bolesnog djeteta. Vježbe iz osnovnih postupaka oživljavanja, kao i složeniji scenariji o zamišljenim kliničkim situacijama provode se na lutkama, a polaznici imaju ulogu članova medicinskog tima koji, uz uporabu uređaja i opreme, primjenjuju stečena znanja i vještine. Podjednaka se pozornost posvećuje teškim bolestima koje ugrožavaju život, kao i ozljedama, koje su danas u razvijenim zemljama (pa tako i u Hrvatskoj) vodeći uzrok smrtnosti u djece. Tečaj Životno ugroženo dijete, koji također organizira Jedinica intenzivnog liječenja djece KBC Split, namijenjen je medicinskim sestrama, a strukturom je vrlo sličan APLS-u.
Pohađanje tečajeva reanimacije obveza je svih pedijatara, koji onda moraju promicati tečajeve u društvenoj zajednici te educirati samu djecu i skupine koje rade s njima (poput roditelja, nastavnika i odgojitelja).* U mnogim zemljama (Norveška, Švedska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Slovenija, Grčka) tečaj APLS pohađaju svi pedijatri koji rade u bolnicama gdje se očekuje dolazak životno ugroženih bolesnika, kao i svi liječnici na hitnoj pomoći. Radi pružanja što stručnije i bolje zdravstvene skrbi u hitnim situacijama**, na Klinici i za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj (KB „Sestre milosrdnice“) također je odlučeno dodatno educirati sve pedijatre i medicinske sestre koji dežuraju i rade na odjelima s teško bolesnom djecom. U tome smo i uspjeli tijekom proteklih dviju godina , zahvaljujući izvrsnoj suradnji s organizatorima tečaja APLS, kao i donatorima koji su nam financijski pripomogli (Pliva Hrvatska d.o.o., Fresenius Kabi d.o.o., Solpharm d.o.o.).
Prema navodima iz literature**, pohađanje tečajeva reanimacije poboljšava zdravstvenu skrb u hitnim situacijama. Klinika za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj je prva pedijatrijska klinika u Hrvatskoj u kojoj je cjelokupno zdravstveno osoblje koje sudjeluje u liječenju neposredno životno ugrožene djece završilo tečajeve APLS i Životno ugroženo dijete. Postignuti stupanj edukacije će doprinijet će kakvoći i rada cijele naše Klinike, a znanje i vještine redovito ćemo održavati te na isti način nastaviti izobrazbu mladih pedijatara.


* American Academy of Pediatrics. Technical report. Role of pediatricians in advocating life support training courses for parents and the public. Pediatrics 2004;114:e761-e765.
** Turner NM, Lukkassen I, Bakker N, Draaisma J, ten Cate OTJ. The effect of the APLS-course on self-efficacy and its relationship to behavioural decisions in paediatric resuscitation. Resuscitation 2009;80:913-8.

Ključne riječi

Hrčak ID:

64949

URI

https://hrcak.srce.hr/64949

Datum izdavanja:

22.12.2010.

Posjeta: 1.516 *