Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2073

Određivanje olova u hrvatskim vinima elektrotermičkom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom

Blanka Tariba orcid id orcid.org/0000-0001-5908-506X ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Alica Pizent ; btariba@imi.hr
Zorana Kljaković-Gašpić ; btariba@imi.hr


Puni tekst: engleski pdf 97 Kb

str. 25-30

preuzimanja: 901

citiraj


Sažetak

Razvijena je metoda za izravno određivanje olova u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije (ETAAS) uz Zeemanovu korekciju nespecifi čne apsorpcije. Termalno ponašanje Pb za vrijeme pirolize i atomizacije uzorka ispitano je bez primjene modifi katora matrice te u prisutnosti modifi katora Pd(NO3)2, Pd(NO3)2 + Mg(NO3)2 x 6H2O i NH4H2PO4 + Mg(NO3)2 x 6H2O . Pokazalo se kako je jednostavno razrjeđenje uzoraka (1:1), uz Pd(NO3)2 kao modifi kator, optimalno za točno određivanje Pb u vinima. Srednje vrijednosti analitičkih povrata bile su 106 % za crno i 114 % za bijelo vino, dok je granica detekcije mjerenja iznosila 3 μg L-1. Preciznost mjerenja unutar istog dana iznosila je 2,1 % za
crno vino te 1,8 % za bijelo vino. Metoda je primijenjena za analizu 23-ju uzoraka vina hrvatskog podrijetla.
Koncentracije Pb bile su u rasponu od 16 μg L-1 do 49 μg L-1 (medijan 33 μg L-1) u komercijalnim vinima te od 14 μg L-1 do 559 μg L-1 (medijan 46 μg L-1) u vinima domaće proizvodnje. Nije pronađena statistički značajna razlika između koncentracije Pb u komercijalnim i domaćim vinima, kao ni razlika između crnih i bijelih vina.

Ključne riječi

analitičko vrednovanje; domaća vina; ETAAS; komercijalna vina

Hrčak ID:

65311

URI

https://hrcak.srce.hr/65311

Datum izdavanja:

16.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.409 *