Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ISTRAŽIVANJE GENETIKE RIBA U HRVATSKOJ I BIVŠOJ JUGOSLAVIJI

Tomislav Treer ; prof. dr. sc, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i spec. Zoologiju, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Andrea Kolak ; dipl. ing., Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i spec. Zoologiju, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 117 Kb

str. 17-31

preuzimanja: 643

citiraj


Sažetak

U radu je prikazan razvoj genetike riba u Hrvatskoj i u bivšoj Jugoslaviji od drugoga svjetskog rata do raspada Jugoslavije god. 1991. Istraživanje se osniva na radovima objavljivanima u četiri ribarska časopisa »Ribarstvo Jugoslavije«, »Morsko ribarstvo«, »Ichthyologia« i »Acta Adriatica«. Ukupno je objavljeno 50 radova domaćih autora, uz još pet radova iz inozemstva (tabl. 1).
Svi su radovi razvrstani u četiri područja genetike - citogenetika, hibridizacija, selekcija i populacijska genetika - pa su tako i prikazani. Najveći broj istraživanja provele su dvije skupine autora sa Sveučilišta u Sarajevu, predvođene B e r b e r o v i ć e m i S o f r a d ž i j o m u području citogenetike, te V u k o v i ć e m u području hibridizacije riba. Značajni edukativni doprinos boljem poznavanju citogenetike riba ostvario je i A l Œ S a b t i . Opisane su kromosomske garniture mnogih ribljih vrsta i, što je posebno zanimljivo, i različite mogućnosti hibridizacije (tabl. 2).
Za razliku od planinske Bosne, gdje je prvotni interes bio usmjeren na ekološko i sistematsko proučavanje, u Hrvatskoj, gdje je akvakultura bila najrazvijenija, pozornost je posvećena ekonomski važnim ribama. H a b e k o v i ć i T u r k proveli su temeljito proučavanje hibrida ženki sivog i mužjaka bijelog glavaša, što je imalo dalekosežne posljedice njihovim uvođenjem u redovitu ribnjačarsku proizvodnju. Ovi su autori ravnali i programom selekcije šarana analizirajući linije iz Našica, Poljane i Grudnjaka, te njihove križance. Još je nekoliko autora dalo svoj prinos ovim područjima istraživanja. Najmanje radova objavljeno je iz populacijske genetike, iako su istraživanja ribljih zajednica bila znatna, ali s drugom svrhom. Strani autori iz Rusije, Ukrajine, Mađarske i Turske predstavili su se vrlo raznolikim radovima.

Ključne riječi

ribe; genetika; citogenetika; hibridizacija; selekcija; populacija; Hrvatska; Jugoslavija

Hrčak ID:

65827

URI

https://hrcak.srce.hr/65827

Datum izdavanja:

24.3.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.489 *