Izvorni znanstveni članak
Utjecaj jednog aktivatora na uzgoj mljekarskih kultura za svježi sir
Ljerka Kršev
; Zagrebačka mljekara - Tvornica mlječnih proizvoda
Sažetak
Mliječno-kiselo vrenje igra vrlo važnu ulogu u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, pa tako i u proizvodnji svježeg sira. Ako je fermentacija defektna ili loše vođena redovito imamo gubitke na randmanu, dobivamo proizvode niže kvalitete ili s pogreškama. Jedan od najčešćih uzroka loše fermentacije u sirarstvu je upotreba sirarske kulture s promjenljivom aktivnošću. Čest uzrok promjenljive aktivnosti sirarske kulture je kemijski sastav mlijeka u kojem osnovni sastojci sirarske kulture (sojevi) ne nalaze za svoj rast sve hranjive faktore niti u dovoljnoj količini.
Ključne riječi
mlijeko; svježi sir; aktivator; mljekarska kultura
Hrčak ID:
66314
URI
Datum izdavanja:
2.12.1972.
Posjeta: 1.153 *