Veterinarski arhiv, Vol. 81 No. 1, 2011.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj toplinskog stresa na kakvoću jaja nesilica hranjenih smjesom s dodatkom laskorbinske kiseline i l-tokoferol acetata.
Joachim J. Ajakaiye
; Department of Zootechnics and Veterinary Medicine, Faculty of Agricultural Sciences, Central University
Alcides Perez-Bello
; Department of Zootechnics and Veterinary Medicine, Faculty of Agricultural Sciences, Central University
Angel Mollineda-Trujillo
; Department of Zootechnics and Veterinary Medicine, Faculty of Agricultural Sciences, Central University
Sažetak
Proveden je pokus s ciljem da se istraže učinci toplinskog stresa na kakvoću jaja nesilica kojima su u hrani dodani vitamin C i E. Ukupno je 720 nesilica L33 u dobi od 39 tjedana bilo podijeljeno u četiri skupine po 180 nesilica. Kontrolna skupina dobivala je osnovnu hranu, dok je jedna pokusna skupina dobivala osnovnu hranu s dodatkom 150 mg l-askorbinske kiseline/kg (vit. C skupina), druga 150 mg α-dl-tokoferol acetata/kg (vit. E skupina), a treća skupina dobivala je osnovnu hranu s dodatkom 150 mg l-askorbiske kiseline/kg i 150 mg α- dl-tokoferol acetata/kg (vit C+E skupina). Težine bjelanjka (P<0,05) i ljuske (P<0,005) bile su veće u skupini koja je dobivala vitamin E i skupini koja je dobivala vitamine C+E u usporedbi sa skupinom koja je dobivala samo vitamin C i kontrolnom skupinom. Žutanjak je bio teži (P<0,05) u skupini koja je dobivala vitamin C+E u usporedbi sa skupinom koja je dobivala vitamin E (P<0,005), vitamin C (P<0,0005) i kontrolnom skupinom. Razlika u debljini ljuske jajeta, čvrstoći jajeta i specifičnoj težini bila je na razini P<0,05 u skupini C+E u usporedbi sa skupinama koje su dobivale C vitamin i E vitamin (P<0,005) i kontrolnom skupinom. Haughova jedinica bila je veća (P<0,05) u skupini koja je dobivala vitamine C+E u odnosu na skupine koje su zasebno dobivale vitamin C ili E (P<0,005) i kontrolnu skupinu. Rezultati pokazuju da dodatak antioksidantnih vitamina ima povoljan učinak na kakvoću jaja u nesilica izloženih toplinskom stresu.
Ključne riječi
toplinski stres; vitamin C; vitamin E; kakvoća jaja; nesilice
Hrčak ID:
66707
URI
Datum izdavanja:
21.2.2011.
Posjeta: 1.815 *