Veterinarski arhiv, Vol. 81 No. 1, 2011.
Izvorni znanstveni članak
Osjetljivost na antimikrobne tvari bakterija mliječne kiseline izdvojenih iz fermentiranih kobasica i svježega sira.
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Ivana Filipović
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Željka Cvrtila Fleck
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Aleks Marić
; Marići 34, Kanfanar, Croatia
Dean Jankuloski
; University “Ss’ Cyril and Methodius”, Faculty of Veterinary Medicine in Skopje, Food Institute, Republic of Macedonia
Lidija Kozačinski
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Bela Njari
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ustanoviti bakterije mliječne kiseline u tradicionalnim fermentiranim kobasicama i svježem kravljem siru te istražiti njihovu osjetljivost na 23 antimikrobne tvari. Svi izolati Lactobacillus spp. i Leuconostoc spp. (n=12) bili su osjetljivi na tetraciklin, penicilin, bacitracin, kloramfenikol, cefaleksin, linkomicin, eritromicin, ampicilin, spiramicin i amoksicilin, a otporni na vankomicin, nalidiksičnu kiselinu i metronidazol. Lactobacillus curvatus i Lactobacillus brevis 2 bili su otporni na nitrofurantoin i trimetoprim, Lactobacillus curvatus i Lactobacillus fermentum na oksacilin, a Lactobacillus brevis 1, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus paracesei subsp. paracasei 1 i 2 na neomicin. Leuconostoc spp. pokazali su otpornost na streptomicin, enrofl oksacin, nitrofurantoin, sulfonamide, polimiksin B i oksacilin. Ovi preliminarni rezultati upućuju na potrebu daljnjih istraživanja antimikrobne osjetljivosti bakterija mliječne kiseline radi prikupljanja relevantnih podataka u procjeni rizika povezanog s autohtonom hranom.
Ključne riječi
Lactobacillus spp.; Leuconostoc spp.; otpornost na antimikrobne tvari
Hrčak ID:
66711
URI
Datum izdavanja:
21.2.2011.
Posjeta: 2.039 *