Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Osjetljivost na antimikrobne tvari bakterija mliječne kiseline izdvojenih iz fermentiranih kobasica i svježega sira.

Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Ivana Filipović ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Željka Cvrtila Fleck ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Aleks Marić ; Marići 34, Kanfanar, Croatia
Dean Jankuloski ; University “Ss’ Cyril and Methodius”, Faculty of Veterinary Medicine in Skopje, Food Institute, Republic of Macedonia
Lidija Kozačinski ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia
Bela Njari ; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of Animal Origin, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 186 Kb

str. 133-141

preuzimanja: 850

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je ustanoviti bakterije mliječne kiseline u tradicionalnim fermentiranim kobasicama i svježem kravljem siru te istražiti njihovu osjetljivost na 23 antimikrobne tvari. Svi izolati Lactobacillus spp. i Leuconostoc spp. (n=12) bili su osjetljivi na tetraciklin, penicilin, bacitracin, kloramfenikol, cefaleksin, linkomicin, eritromicin, ampicilin, spiramicin i amoksicilin, a otporni na vankomicin, nalidiksičnu kiselinu i metronidazol. Lactobacillus curvatus i Lactobacillus brevis 2 bili su otporni na nitrofurantoin i trimetoprim, Lactobacillus curvatus i Lactobacillus fermentum na oksacilin, a Lactobacillus brevis 1, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus paracesei subsp. paracasei 1 i 2 na neomicin. Leuconostoc spp. pokazali su otpornost na streptomicin, enrofl oksacin, nitrofurantoin, sulfonamide, polimiksin B i oksacilin. Ovi preliminarni rezultati upućuju na potrebu daljnjih istraživanja antimikrobne osjetljivosti bakterija mliječne kiseline radi prikupljanja relevantnih podataka u procjeni rizika povezanog s autohtonom hranom.

Ključne riječi

Lactobacillus spp.; Leuconostoc spp.; otpornost na antimikrobne tvari

Hrčak ID:

66711

URI

https://hrcak.srce.hr/66711

Datum izdavanja:

21.2.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.039 *