Original scientific paper
Rast Lactobacillus acidophilus u miješanim starter kulturama
Ana Banina
; Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, Srbija
Marina Levata
Danica Ivanović
Dragojlo Obradović
; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Ljubiša Topisirović
; Centar za genetičko inženjerstvo, Beograd, Srbija
Abstract
U ovom radu istraživane su karakteristike rasta i biokemijska svojstva tri soja Lactobacillus acidophilus. Sojevi su bili stabilni i fermentirali su mlijeko u periodu od 17 do 24 sata. U pogledu fermentacije šećera, proteolitičke aktivnosti, brzine rasta i rezistencije na žučne soli, utvrđena je određena varijabilnost među sojevima. Na osnovu dobivenih rezultata, odabran je soj L. acidophilus (L.a.C) za pravljenje miješanog startera sa Streptococcus lactis diacetylactis. Acidofilno mlijeko dobiveno tim starterom imalo je znatno bolja organoleptička svojstva u poređenju s kontrolom. Utvrđeno je, također, da nakon 3 dana soj L. acidophilus (L.a.C) postaje dominantan soj u populaciji.
Keywords
Lactobacillus acidophilus; miješane starter kulture
Hrčak ID:
100878
URI
Publication date:
1.6.1989.
Visits: 1.712 *