Skip to the main content

Original scientific paper

Proučavanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih napitaka od ultrafiltriranog kozjeg mlijeka

Dragica Miočinović ; Veterinarski i mlekarski institut Beograd
Mihailo Ostojić
Svetozar Karabašević


Full text: croatian pdf 573 Kb

page 151-154

downloads: 713

cite


Abstract

Izučavala se mogućnost ultrafiltracije kozjeg mlijeka i korištenja retentata za izradu fermentiranih napitaka. Izvršeno je koncentriranje mliječne masti 1,54, suhe tvari 1,30 i proteina 1,67 puta. Dobijeni kiselo-mliječni napitak imao je miris i okus blago izražen na kozje mlijeko i nježniju konzistenciju u odnosu na iste proizvode od kravljeg mlijeka. Utjecaj ultrafiltracije uočen je kroz znatno poboljšan kemijski sastav gotovog proizvoda.

Keywords

ultrafiltrirano kozje mlijeko; fermentirani napitci

Hrčak ID:

100880

URI

https://hrcak.srce.hr/100880

Publication date:

1.6.1989.

Article data in other languages: english

Visits: 1.537 *