Agriculture, Vol. 19 No. 1, 2013.
Original scientific paper
UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA
Miroslav Krizmanić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Anto Mijić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Ivica Liović
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Aleksandra Sudarić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Rezica Sudar
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Tomislav Duvnjak
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Goran Krizmanić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Marijan Bilandžić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
U radu su prikazani rezultati istraživanja 17 novih OS-hibridnih kombinacija suncokreta kroz tri godine (2009.-2011.) na dvije lokacije (Nova Gradiška i Osijek), s ciljem da se utvrdi varijabilnost sadržaja ulja i sastav masnih kiselina u ulju u različitim okolinama. Utvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju ulja i sastavu masnih kiselina između godina, lokacija i hibrida. Prosječan sadržaj ulja iznosio je 48,74 %, sadržaj palmitinske kiseline (C16:0) 5,626%, stearinske (C18:0) 3,682%, oleinske (C18:1) 24,741% i linolne (C18:2) 64,447%. Na obje lokacije, najveći je sadržaj ulja bio 2011. godine (50,97%), 2009. oleinske kiseline (27,379%), a 2010. najveći sadržaj linolne kiseline (66,153%). Statistički značajno veći sadržaj ulja, palmitinske i linolne kiseline ostvaren je na lokaciji Nova Gradiška. Na lokaciji Osijek ostvaren je statistički značajno veći sadržaj oleinske kiseline (25,820%). Palmitinska, stearinska i linolna kiselina bile su u statistički visoko značajnoj srednje jakoj do jakoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem ulja, a oleinska kiselina u jakoj negativnoj korelaciji (-0,660**). Odnos oleinske i linolne kiseline bio je statistički značajno u visoko negativnoj korelaciji (-0,974**).
Keywords
suncokret; hibridi; sadržaj ulja; masne kiseline
Hrčak ID:
104248
URI
Publication date:
20.6.2013.
Visits: 2.149 *