Skip to the main content

Original scientific paper

PREHRAMBENA VRIJEDNOST KALIFORNIJSKE PASTRVE (Oncorhynchus mykiss) UZGOJENE U JADRANSKOM MORU

Tibor Janči ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Danijel Kanski ; Dalmar doo, Obala kralja Petra Krešimira IV, 64, 23 211 Pakoštane, Croatia
Marina Dulić ; Lavanda Mia d.o.o., Ilica 51, 10 000 Zagreb, Croatia
Nives Marušić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Helga Medić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Tomislav Petrak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Sanja Vidaček ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 10.234 Kb

page 58-64

downloads: 322

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je određivanje kemijskog sastava fileta svježe i hladno dimljene kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss)uzgojene u Jadranskom moru mjerenjem udjela vode, masti, proteina, soli, pepela, sastava masnih kiselina s naglaskom na eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu te fizikalnih karakteristika mjerenjem pH i određivanjem boje. Analize su izvršene na homogeniziranom mišićju nakon odvajanja kože i kostiju. Određivanje udjela vode, pepela, ukupne količine masti i proteina izvršeno je prema referentnim metodama AOAC (1995). Za određivanje sastava masnih kiselina pripremljeni su metilni esteri prema metodi HRN EN ISO 5509 (2004) te su analizirani plinskom kromatografijom prema metodi HRN EN ISO 5508 (1999). Rezultati su pokazali da je istražena svježa pastrva uzgojena u moru odličan izvor proteina (21,21%) te da ima nešto niže vrijednosti udjela masti (5,21%) i omega-3 masnih kiselina (12,52 %) od rezultata drugih istraživanja. Proces hladnog dimljenja ne uzrokuje gubitke na udjelu masti i omega-3 masnih kiselina. Fileti svježe i dimljene kalifornijske pastrve uzgojene u Jadranskom moru mogu se smatrati namirnicama visoke prehrambene vrijednosti.

Keywords

prehrambena vrijednost; omega-3; pastrva uzgojena u moru; hladno dimljena riba

Hrčak ID:

104948

URI

https://hrcak.srce.hr/104948

Publication date:

1.7.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 1.107 *