Sociology and Space, No. 149-150, 2000.
Meeting abstract
Proizvodnja hrane i bioetika
Marijan Jošt
Abstract
Predmet rada jest etika poljoprivrede kao dio bioetike, kao holistički pristup posljedicama
konvencionalne (industrijske) i alternativne poljoprivrede utemeljene na primjeni i praktičnoj
uporabi rezultata poljoprivrednih istraživanja. Problemi povezani s proizvodnjom
hrane zadani su zadovoljavanjem potreba ljudske populacije koja se rapidno povećava, te
su vrlo složeni i paradoksalni. Ovi su problemi ponajprije etičke naravi, jer su etički zakoni
posve različiti od znanstvenih zakona. Iz dostupnih se podataka mogu izvesti često posve
oprečni zaključci. Optimisti, oduševljeni porastom proizvodnje hrane temeljem postignuća
suvremene znanosti, zanemaruju Malthusovo predviđanje gladi. Na drugoj strani, pesimisti
inzistiraju na spoznaji da zagađivanje okoliša i degradacija zemlje, izazvani industrijskim
načinom proizvodnje hrane, imaju izravne posljedice po ljudsku vrstu. Načela bioetike tijesno
su povezana s profesionalnom etikom naših znanstvenika i aktera koji odlučuju, a to
se očituje kao vrlo ozbiljan problem. Zaključak je autora: naše se odluke trebaju zasnivati
na zdravom razumu (common sense), znanju, visokim etičkim standardima i demokratskim
mehanizmima koji poljoprivredu čine načinom života a ne jednostavnim (unosnim) ulaganjem
za korporacije. Mi smo odgovorni za naše potomstvo. A to je veoma važno, jer
metodologija tipičnoga znanstvenika/istraživača počiva na znanstvenom redukcionizmu, te
njegov, ili njezin, način mišljenja ne uključuje interdiciplinarnost, holistički pristup. Stoga
znanstvenici moraju početi holistički pristupati poljoprivrednom istraživanju i istražiti njegove
posljedica na prošle, sadašnje i buduće načine poljoprivredne prakse.
Keywords
etika poljoprivrede; bioetika; holistički pristup; način poljoprivredne proizvodnje
Hrčak ID:
120120
URI
Publication date:
8.12.2000.
Visits: 2.468 *