Agriculture, Vol. 20 No. 1, 2014.
Original scientific paper
UTJECAJ KONCENTRACIJE SELENA U SMJESAMA ZA PILIĆE NA PRINOS I KVALITETU MIŠIĆNOG TKIVA ZABATAKA
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Gordana Kralik
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Zoran Škrtić
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj koncentracije selena u hrani za piliće na prinos i kvalitetu mišićnoga tkiva zabataka. U istraživanju je korišteno 38 pilića Ross 308 hibrida. Pilići su tovljeni 42 dana. Prva tri tjedna tova svi su pilići konzumirali starter smjesu, a u iduća tri tjedna tova pilići su podijeljeni u dvije skupine. Svaka je skupina dobivala posebno pripremljen finišer. Finišer je sadržao 3% ulja suncokreta i 3% lanenog ulja, a razlika je bila u koncentraciji selena (K=bez dodatka Se, P=dodano 0,3 mg Se/kg hrane). Pilići K skupine imali su značajno veći udio leđa u trupu, odnosno manji udio prsa u trupu u odnosu na piliće skupine P (P<0,05). Utvrđen je značajan utjecaj tretmana P na povećanje udjela mišićnoga tkiva i smanjenje udjela kože bataka sa zabatakom u trupu (P<0,05). Dodatak selena u hranu za piliće utjecao je na povećanje udjela mišićnoga tkiva i smanjenje udjela kože u batacima sa zabatacima (P<0,05). Dodatak selena u hranu također je značajno utjecao na povećanje udjela proteina, a smanjenje udjela masti u mišićnome tkivu zabataka (P<0,05). Značajno veći sadržaj selena utvrđen je kod skupine P u odnosu na skupinu K (0,238 odnosno 0,126 mg Se/kg mišićnoga tkiva; P<0,05). Dodatak selena u hranu za piliće utjecao je na smanjenje ΣSFA, ΣMUFA, ΣSFA/ΣPUFA i Σn-6 PUFA/ Σn-3 PUFA, odnosno povećanje Σn-6 PUFA, Σn-3 PUFA, ΣPUFA i ΣSFA/ΣMUFA.
Keywords
pilići; selen; kvaliteta mesa; PUFA
Hrčak ID:
123390
URI
Publication date:
18.6.2014.
Visits: 1.466 *