Skip to the main content

Review article

UTJECAJ POLIMORFIZMA FABP3 I LEPR GENA NA SADRŽAJ INTRAMUSKULARNE MASTI U MIŠIĆNOM TKIVU SVINJA

Kristina Budimir ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Vladimir Margeta ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Gordana Kralik ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Polonca Margeta ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 111 Kb

page 48-53

downloads: 553

cite


Abstract

Intenzivni uvjeti proizvodnje, selekcija usmjerena na povećanje postotka mišićnoga tkiva u polovicama te zahtjevi potrošača doveli su do smanjivanja udjela intramuskularne masti u trupovima svinja. Intramuskularna mast je čimbenik koji utječe na okus, sočnost i mekoću mesa. Porodica FABP proteina dovodi do razlike u sadržaju intramuskularne masti kod različitih pasmina svinja. FABP3 i LEPR geni su kandidatni geni za svojstvo intramuskularne masti, a njihovi polimorfizmi objašnjavaju varijabilnosti koje se javljaju kod različitih pasmina svinja. Cilj je ovoga rada prikazati utjecaj gena na različiti sadržaj intramuskularne masti u trupovima svinja s obzirom na njihov genotip.

Keywords

intramuskularna mast; FABP3 gen; LEPR gena; genotip svinja

Hrčak ID:

123392

URI

https://hrcak.srce.hr/123392

Publication date:

18.6.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 1.264 *