Agriculture, Vol. 20 No. 1, 2014.
Review article
UTJECAJ POLIMORFIZMA FABP3 I LEPR GENA NA SADRŽAJ INTRAMUSKULARNE MASTI U MIŠIĆNOM TKIVU SVINJA
Kristina Budimir
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Vladimir Margeta
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Gordana Kralik
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Polonca Margeta
; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
Intenzivni uvjeti proizvodnje, selekcija usmjerena na povećanje postotka mišićnoga tkiva u polovicama te zahtjevi potrošača doveli su do smanjivanja udjela intramuskularne masti u trupovima svinja. Intramuskularna mast je čimbenik koji utječe na okus, sočnost i mekoću mesa. Porodica FABP proteina dovodi do razlike u sadržaju intramuskularne masti kod različitih pasmina svinja. FABP3 i LEPR geni su kandidatni geni za svojstvo intramuskularne masti, a njihovi polimorfizmi objašnjavaju varijabilnosti koje se javljaju kod različitih pasmina svinja. Cilj je ovoga rada prikazati utjecaj gena na različiti sadržaj intramuskularne masti u trupovima svinja s obzirom na njihov genotip.
Keywords
intramuskularna mast; FABP3 gen; LEPR gena; genotip svinja
Hrčak ID:
123392
URI
Publication date:
18.6.2014.
Visits: 1.722 *