Professional paper
Sir trapist
Matej Markeš
; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, 10000 Zagreb
Abstract
Prije gotovo 100 godina počeli su šutljivi fratri "trapisti" proizvoditi posebnu vrstu sira najprije u svom samostanu "Port du Salut" ("Luka Spasa") u Mayenneu u Francuskoj, a kasnije austrijski trapisti na isti način u samostanu "Marija Zvijezda" kod Banjaluke. Zbog odlične i uvijek iste kvalitete sir je vrlo brzo postao poznat u trgovini. U Francuskoj je prodavan pod nazivom "Port du Salut" (Port di sali), a kod nas pod nazivom "Trapist - Marija Zvijezda". Za posljednjih dvadesetak godina u mljekarama na području NRH - pored nekih drugih vrsta sireva - gotovo redovito se izrađivao i trapist, koji je isprva oblikom bio nalik na izvorni, ali mu po kvaliteti nije bio ravan. Kasnije su neke naše mljekare počele izrađivati tzv. "trapist u bloku", koji se od izvornoga razlikuje ne samo po kvaliteti, nego i po obliku.
Keywords
Hrčak ID:
127405
URI
Publication date:
1.2.1952.
Visits: 1.949 *