Skip to the main content

Original scientific paper

Stajališta predsjednika republika i predsjednika predsjednišata republika o ustavno-pravnoj krizi SFRJ na pregovorima od ožujka do lipnja 1991.

Roman Domović


Full text: croatian pdf 783 Kb

page 9-100

downloads: 1.029

cite


Abstract

U hrvatskom medijskom prostoru egzistiraju fabricirane teze koje stvaraju lažnu sliku realnosti o događajima iz Domovinskog rata. Takve teze u medijskom prostoru zagovaraju političke opcije i medijski djelatnici koji su kontinuirano bili protiv službene hrvatske politike 1990-ih godina. Na temelju neistinitih i lažnih prikaza događaja 1990-ih godina optužuje se hrvatsko političko vodstvo za posljedice događaja koji nisu postojali ili u kojima politički vrh nije sudjelovao. U svrhu istraživanja informacijskih operacija kojima se stvara lažna slika realnosti o događajima iz Domovinskog rata, dobio sam mogućnost istraživanja dosad neobjavljenih dokumenata i transkripata iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana koji su pohranjeni u Hrvatskom državnom arhivu. Uvid u izvornu arhivsku građu dokazuje neodrživost teze o podjeli Bosne i Hercegovine u Karađorđevu. To potvrđuje raščlamba zapisnika razgovora šestorice predsjednika republika SFRJ od ožujka do lipnja 1991. koji su održani u svrhu traženja rješenja ustavne krize koja je dovela do raspada SFRJ.

Keywords

SFRJ, predsjednici republika, Tuđman, Milošević, zapisnici, lažne teze, podjela Bosne i Hercegovine, napad na JNA, nepoznati dokumenti

Hrčak ID:

133407

URI

https://hrcak.srce.hr/133407

Article data in other languages: english

Visits: 1.637 *