Skip to the main content

Professional paper

Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge.

Marina Palfi orcid id orcid.org/0000-0002-0401-9978 ; Podravka d.d., Koprivnica, Croatia
Helena Tomić-Obrdalj ; Podravka d.d., Koprivnica, Croatia
Dijana Horvat ; College of Agriculture at Križevci, Križevci, Croatia


Full text: croatian pdf 213 Kb

page 142-149

downloads: 397

cite

Full text: english pdf 213 Kb

page 142-149

downloads: 410

cite


Abstract

Šparoga (Asparagus officinalis L.) je povrće koje se uzgaja zbog ukusnih bijelih ili zelenih izboja. Iznimne je hranjive i zdravstvene vrijednosti. Jedno serviranje kuhane šparoge odličan je izvor vitamina K, folne kiseline, vitamina C i vitamina A. Od minerala bogat je izvor selena, bakra i mangana. Šparoge su poznate po sastavu fitonutrijenata, karotenoida (capsanthin, caprorubin, zeaxanthin), steroidnih saponina i flavonoida (rutin). Pokazuje jaču antioksidativnu aktivnost od brokule zbog većeg udjela flavonoida. Zahvaljujući snažnom antioksidativnom kapacitetu pomažu u prevenciji srčanožilnih bolesti smanjenjem nakupljanja homocisteina, prevenciji arterijske hipertenzije, dislipidemije i dr. Potencijalno djeluju na pospješivanje izlučivanja žučnih kiselina i uklanjanje suviška kolesterola.

Keywords

šparoge; povrće; hranjiva i zdravstvena vrijednost; antioksidativni kapacitet; srčanožilne bolesti

Hrčak ID:

146875

URI

https://hrcak.srce.hr/146875

Publication date:

26.3.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.191 *