Skip to the main content

Review article

Dijetoterapija akutnog i kroničnog pankreatitisa

Irena Martinis
Petra Orešković
Mandica-Tamara Tolić
Mirna Lasić
Irena Oreč
Lidija Prka


Full text: english pdf 135 Kb

downloads: 1.634

cite

Full text: croatian pdf 135 Kb

page 155-163

downloads: 7.520

cite


Abstract

Pankreatitis je upalno stanje gušterače koje često iz svojeg akutnog oblika može prijeći u kroničnu bolest. Bolesnici s pankreatitisom imaju povećane nutritivne potrebe zbog upale, dok, s druge strane, zbog boli, mučnine i povraćanja pate od energijskog, proteinskog ili nutritivnog deficita. Hipokalcemija i hipomagnezemija mogu se pojaviti već u prvim fazama akutnog pankreatitisa. Bolesnici s dugotrajnim i prekomjernim unosom alkohola mogu, uz proteinsko-energijsku malnutriciju, imati i deficit vitamina i minerala: tiamina, folne kiseline, cinka, vitamina D, K, E, A i B12 te karotena. Osnovni cilj nutritivne njege bolesnika s pankreatitisom jest osigurati adekvatan unos energije. To je osobito važno u bolesnika s akutnim pankreatitisom u kojih se pokazalo da pravilna nutritivna njega može smanjiti komplikacije i skratiti vrijeme boravka u bolnici.

Keywords

prehrana; akutni pankreatitis; kronični pankreatitis; prehrambene navike; antioksidansi

Hrčak ID:

148033

URI

https://hrcak.srce.hr/148033

Publication date:

4.11.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 11.000 *