Skip to the main content

Other

LJUDSKA SIGURNOST: SIGURNOST HRANE I GLAD KAO DIMENZIJE MEĐUNARODNE SIGURNOSTI

Josipa Zubak


Full text: croatian pdf 830 Kb

page 163-179

downloads: 2.221

cite


Abstract

Koncept ljudske sigurnosti prvi put je istaknut u izvješću UNDP-a (United Nations Development Programme: Razvojni program Ujedinjenih naroda) 1994. i bazira se na slobodi od oskudice (freedom from want) i slobodi od straha (freedom from fear). Na Svjetskom samitu o hrani (World Food Summit) 1996. sigurnost hrane je definirana na način koji naglašava dostupnost hrane, pristup hrani te korištenje i stabilnost kao ključne dimenzije sigurnosti hrane. Iako najčešće nije jedini uzrok sukoba, nesigurnost hrane predstavlja sigurnosnu prijetnju jer služi kao pokretač nasilnog djelovanja. Glad i nesigurnost hrane povećavaju vjerojatnost da će doći do prosvjeda i nereda što potiče nesigurnost među stanovništvom i ostavlja dugotrajne posljedice na cjelokupan razvoj zajednice. S druge strane, sukobi uzrokuju degradaciju okoliša, raspad ekonomije i prisilno raseljavanje stanovništva što u konačnici uzrokuje glad i, naposljetku, bolest i smrt. U posljednjem desetljeću mnoge zemlje ulažu napore u provođenje zakona i strategija usmjerenih na rješavanje problema gladi. Nastoji se potaknuti i društvene skupine da aktivno sudjeluju kako bi uz pomoć međunarodne zajednice unaprijedili sigurnost hrane i osigurali pozitivne transformacije.

Keywords

sigurnost; ljudska sigurnost; nacionalna sigurnost; međunarodna sigurnost; sigurnost hrane; sukobi; međunarodne organizacije

Hrčak ID:

156742

URI

https://hrcak.srce.hr/156742

Publication date:

29.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 4.989 *