Professional paper
VAŽNIJE OSOBINE KVALITETA MESA TOVLJENIKA TRI TEŽINSKE KATEGORIJE I PO SPOLOVIMA
Vojin Anastasijević
; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Slavko Josipović
; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Dušica Tomašević
; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Miodrag Gluhović
; Institut za stočarstvo, Beograd, Zemun-polje, Srbija
Mihajlo Matić
; Farma svinja "Zadrugar", Zaječar, Srbija
Abstract
U ovome radu su prikazani rezultati tehnoloških osobina mesa buta
i karea tovljenika tri težinske kategorije (95-105; 105-115 i 115-130
kg žive mase) i oba spola (muški kastrirati i nazimice) podjednakog broia grla čistorasnog švedskog landrasa i njegovih meleza s jorkširom (F₁ i R₂ ) i hempširom (R₁ x H) držanih grupno i hranjenih sirovom hranom po volji. Na osnovu dobivenih rezultata ustanovljeno je da meso buta i karea svinja s najtežom masom trupa ima povoljniji izražena izvijesna tehnološka syojstva (vezivanje vode,-sadržaj pigmenta), dok su neka svojstva izjednačena sa lakšom masom trupa (sadržaj proteina, mekoća mesa, termički kalo). Meso buta i karea svinja, posmatrano po spolovima-ispoljava kod nazimica povoljnije neka-tehnološka svojitva (vezivanje vode, mekoća mesa), dok su druga podjednako izražena ( sadržaj pigmenta), a neka slabiie ili izjednačena s kastratima (kalo termičke obrade).
Keywords
Hrčak ID:
162300
URI
Publication date:
27.11.1991.
Visits: 946 *