Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 37 No. 5, 2014.
Professional paper
Utjecaj genotipa na kemijski sastav maslinovog ulja
Tatjana Klepo
; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split
Đani Benčić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Abstract
Poznato je da su glavni čimbenici koji utječu na kvalitetu maslinovih ulja vrijeme berbe plodova, način berbe i transporta, način i vrijeme čuvanja ploda od berbe do prerade i način ekstrakcije ulja iz ploda masline. Kada optimaliziramo sve ove čimbenike tada nam je kvaliteta ulja direktna reprezentanta sorte, agrotehnike i elaiotehnike te pedo-klimatskih čimbenika. U radu je prikazan pregled rezultata istraživanja kemijskog sastava maslinovog ulja i senzorskih karakteristika u ovisnosti o genotipu masline.
Keywords
maslinovo ulje; kvaliteta; sorte maslina
Hrčak ID:
162617
URI
Publication date:
5.11.2014.
Visits: 2.761 *