Skip to the main content

Original scientific paper

Sadržaj polifenola u prošeku od hrvatskih autohtonih sorata vinove loze

Darko Preiner ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Jasminka Karoglan Kontić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Edi Maletić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Zvjezdana Marković ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvoSveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Ivana Tomaz ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo


Full text: croatian pdf 237 Kb

page 75-80

downloads: 317

cite

Full text: english pdf 237 Kb

page 80-80

downloads: 324

cite


Abstract

Prošek je desertno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šećera što se postiže njegovim prosušivanjem na trsu ili u kontroliranim uvjetima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj polifenola u prošecima proizvedenih od 10 autohtonih sorata vinove loze koje se tradicionalno koriste u proizvodnji prošeka na području Dalmacije: Babić, Glavinuša, Grk, Lasina, Maraština, Plavac mali, Plavina, Pošip, Prč, Vugava. Utvrđene su značajne razlike između prošeka dobivenih od različitih sorata, ali generalno je sadržaj ukupnih fenola kod bijelih i kod crnih sorata viši nego u redovnim vinima ovih sorata. Sadržaj pojedinačnih fenolnih spojeva također se značajno razlikuje između sorata, a posebno je zanimljiv relativno visok sadržaj resveratrola utvrđen u prošeku proizvedenom od sorata Plavac mali, Babić i Glavinuša.

Keywords

prošek; polifenoli; autohtone sorte vinove loze; vinova loza

Hrčak ID:

162621

URI

https://hrcak.srce.hr/162621

Publication date:

5.11.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 1.531 *