Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj kemijskih i bioloških mjera na rast i razvoj presadnica paprike i suzbijanje fitopatogenih gljiva Pythium ultimum i Rhizoctonia solani

Nada Parađiković ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Jasenka Ćosić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Renata Baličević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Karolina Vrandečić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Tomislav Vinković ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Marija Ravlić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku


Full text: croatian pdf 451 Kb

page 50-56

downloads: 509

cite

Full text: english pdf 451 Kb

page 56-56

downloads: 252

cite


Abstract

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj kemijskih i bioloških mjera na rast i razvoj presadnica paprike i suzbijanje fitopatogenih gljiva Pythium ultimum i Rhizoctonia solani. Istraživanje je provedeno tijekom 2010. godine u kontroliranim uvjetima (klima komora). Presadnice paprike inokulirane su fitopatogenim gljivama te su primijenjeni sljedeći tretmani: kemijski pripravak Previcur 607 SL (a.t. propamokarb-hidroklorid), biološki pripravak TRI 003 (Trichoderma harzianum - Strain-22), biostimulator Kendal® i kontrola. Primjena biološkog pripravka TRI 003 i biostimulatora Kendal® utjecala je na povećanje mase svježeg lista (20,1 g i 18,9 g) i svježe stabljike presadnica (2,81 g i 2,52 g) te bila viša u odnosu na kontrolu i primjenu kemijskog preparata Previcur. Masa korijena i broj listova presadnica paprike bila je najviša u tretmanu s kemijskim preparatom Previcur. Postotak preživjelih biljaka bio je najviši pri primjeni TRI 003 i Kendal®-a.

Keywords

paprika; Pythium ultimum; Rhizoctonia solani; biološka i kemijska kontrola

Hrčak ID:

163062

URI

https://hrcak.srce.hr/163062

Publication date:

6.6.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 1.592 *