Skip to the main content

Review article

Usporedba različitih tehnika prorjeđivanja cvjetova i plodova jabuke

Ivan Stupnišek ; Studij Ekološke poljoprivrede i agroturizma
Goran Fruk ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Tomislav Jemrić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo


Full text: croatian pdf 84 Kb

page 12-16

downloads: 653

cite

Full text: english pdf 84 Kb

page 16-16

downloads: 275

cite


Abstract

Jabuka je jedna od najvažnijih voćnih vrsta, i na tržištu je dostupna tijekom cijele godine. Potrošači sve više pozornosti pridaju kakvoći ploda i načinu proizvodnje te je tome potrebno posvetiti više pažnje. Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke važno je za postizanje tržišne kakvoće plodova. Ono se provodi kemijskim sredstvima ili ručno. Osim postizanja optimalne kakvoće plodova, prorjeđivanje plodova poboljšava diferencijaciju rodnih pupova za sljedeću vegetaciju. U ovom radu uspoređuju se prednosti i nedostaci mehaničkog, kemijskog prorjeđivanja cvjetova i plodova jabuka s naglaskom na ekološki prihvatljiva sredstva i postupke.

Keywords

prorjeđivanje plodova; prorjeđivanje cvjetova; mehaničko; ručno; kemijsko; ekološki prihvatljivo

Hrčak ID:

163133

URI

https://hrcak.srce.hr/163133

Publication date:

8.11.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 1.825 *