Skip to the main content

Original scientific paper

Oplemenjivanje ječma na prinos i kvalitetu

Novo Pržulj ; Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Vojislava Momčilovi ; Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad


Full text: croatian pdf 382 Kb

page 49-57

downloads: 362

cite

Full text: english pdf 382 Kb

page 57-57

downloads: 578

cite


Abstract

S oko 57 milijuna hektara u svjetskoj biljnoj proizvodnji ječam zauzima četvrto mjesto i predstavlja značajanu stavku u marketingu poljoprivrednih proizvoda. Oplemenjivanjem i odgovarajućom tehnologijom proizvodnje nastoji se osigurati ječam koji prinosom i kvalitetom zadovoljava industriju slada i piva te tvornice stočne hrane.
Budući da su ekološki uvjeti Balkana specifični u odnosu na padaline i temperature, potrebno je odabrati genotip ječma koji će svojom dinamikom razvoja i rasta biti najbolje prilagođen uvjetima proizvodnje. U radu su istaknuti osnovni parametri prinosa i kvalitete ječma, kao i mogućnost njihovog poboljšanja oplemenjivanjem. U oplemenjivanju pivskog ječma na prinos i tehnološku kvalitetu masa tisuću zrna predstavlja vrlo važan parametar. Pivski ječam treba imati manji, a stočni veći sadržaj proteina, dok sadržaj beta-glukana kod obje forme treba biti što niži. Pivski ječam treba osigurati slad s visokim sadržajem ekstrakta, dobre citolitičke, proteolitičke i amilolitičke razgrađenosti. Što veći nivo otpornosti prema prevalentnim bolestima i uvjetima stresa predstavljaju prednost za svaku visokoprinosnu i kvalitetnu sortu ječma.

Keywords

Ječam (Hordeum vulgare L.); oplemenjivanje; prinos; kvaliteta; bolesti; stres

Hrčak ID:

164282

URI

https://hrcak.srce.hr/164282

Publication date:

14.3.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.878 *