Skip to the main content

Professional paper

Suvremene tehnologije uzgoja jagoda

Mirko Puljko ; Jarmina


Full text: croatian pdf 118 Kb

page 5-8

downloads: 738

cite

Full text: english pdf 118 Kb

page 8-8

downloads: 174

cite


Abstract

Jagoda kao voćna vrsta zauzima središnje mjesto u skupini jagodičastog voća i time sa gospodarskog stajališta za hrvatsko poljodjelstvo ima naglašen privredni značaj. Svojom kvalitetom plodova, ranim dozrijevanjem, dobrom tržišnosti, višestrukom namjenom potrošnje i visokom vrijednosti bruto produkta na jedinicu površine, jagoda kao voćna vrsta interesantna je potencijalnim komercijalnim proizvođačima, a biti će i ostali stalni pratilac uzgoja u kućnim vrtovima. Jagoda je nadasve vrlo ukusna namirnica, koja svojim visokim sadržajem antioksidanata (vitamnin C, antocianini, flavonoli, elagićne kiseline i dr. ) i malom energetskom vrijednosti, postaje sve popularnija u prehrani stanovništva razvijenih zemalja tijekom cijele godine. Dosadašnja zapostavljneost komerijalne proizvodnje jagoda u nas višestruko je uvjetovana, a naročito zbog slijedećih razloga:
-potrebe visoke educiranosti proizvođača jagoda
-neorganiziranosti proizvodnje zdravog sadnog materijala
-potrebe velikih ulaganja financijskih sredstava u nasad
-osjetljivosti plodova prilikom berbe i transporta

Keywords

Hrčak ID:

164318

URI

https://hrcak.srce.hr/164318

Publication date:

19.8.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 1.862 *