Skip to the main content

Professional paper

Važnost cinka u gnojidbi kukuruza

David Gluhić ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč


Full text: english pdf 5.438 Kb

page 55-55

downloads: 588

cite

Full text: croatian pdf 5.438 Kb

page 45-55

downloads: 220

cite


Abstract

Cink je element od posebnog značaja u gnojidbi kukuruza. Aktivatorj e mnogih enzimatskih procesa u biljci, a naročito je važan u sintezi hormona rasta-hormon auksin.
Cink u tlu porijeklom je iz primarnih i sekundarnih minerala. Prosječan sadržaj cinka u tlu iznosi 5-25 mg/kg tla, dok se u biljnom materijalu nalazi 0,6-83 mg/kg, ovisno o biljnoj vrsti. Biljke ga usvaja kao katione Zn 2+ i Zn0H+ , te kao Zn-helat, dok se u biljci uvijek nalazi u kationskom obliku Zn 2+ . Usvajanje cinka iz tla je aktivan proces, međutim sa vrlo izraženim antagonizmom prema kationima Mg' Ca2+ u tlu. Niska temperatura tla i suvišak fosfora, također otežavaju usvajanje cinka. Mobilnost cinka veća je u kiselim tlima, i u takvim uvjetima postoji mogućnost ispiranja iz profila tla. Nedostatak cinka javlja se najčešće na teškim glinovitim tlima, bogata kalcijem i sa alkalnom reakcijom (pH<7,0). Cink se u tlu, u povoljnim uvjetima, vrlo često veže na adsorpcijski kompleks tla, te mu je koncentracija u vodenoj fazi tla vrlo niska.
Nedostatak cinka je posebno izražen problem u tzv, "kukuruznom" pojasu u SAD(Fluid Journal, 1994.). Monogobrojnim istraživanjima, dokazan je pozitivan utjecaj cinka na rast prinosa zrna kukuruza, na različitim tlima. Stoga, dodatna gnojidba cinkom, postaje danas neizostavan tehnološki zahvat u visokoproduktivnoj proizvodnji kukuruza.

Keywords

Hrčak ID:

167075

URI

https://hrcak.srce.hr/167075

Publication date:

7.4.2004.

Article data in other languages: english

Visits: 1.515 *