Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/17.3.1785
Utjecaj roka berbe na sadržaj polifenola i antocijana u grožđu crnih sorata vinove loze
Marko KAROGLAN
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Mirela OSREČAK
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Ivana TOMAZ
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Juraj SLADIĆ
; Student, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Abstract
S ciljem istraživanja utjecaja roka berbe, postavljen je pokus na četiri crne sorte vinove loze u čijem je grožđu popraćen sadržaj tradicionalnih pokazatelja kakvoće grožđa, kao što su šećer i ukupna kiselost, ali i sadržaj ukupnih polifenola i antocijana. Istraživane su sorte iz različitih vinogorja primorske Hrvatske, u tri različita roka berbe, uzimajući u obzir dvije proizvodne godine u nizu. Rezultati su ukazali na nepouzdanost tradicionalnih načina određivanja zrelosti grožđa, kao isključivih pokazatelja za određivanje roka berbe. Obzirom da dodatnim tjednom dozrijevanja u većini slučajeva nije došlo do daljnjeg porasta ukupnih polifenola i antocijana u grožđu, početak berbe ne bi trebalo bezrazložno odgađati.
Keywords
antocijani; crne sorte vinove loze; polifenoli; rok berbe
Hrčak ID:
167907
URI
Publication date:
5.9.2016.
Visits: 1.298 *