Skip to the main content

Review article

Kozje mlijeko: karakteristike i mogućnosti

Rajka Božanić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik
Ida Drgalić


Full text: croatian pdf 125 Kb

page 207-237

downloads: 21.597

cite


Abstract

Kozjem mlijeku se danas pridaje sve veća pažnja. U odnosu na ostale vrste mlijeka, proizvodnja kozjeg mlijeka je u najvećem porastu. Iako je sastav kozjeg i kravljeg mlijeka u osnovi vrlo sličan, kozje mlijeko ima znatne dijetetske i terapijske prednosti. Nažalost, ono je puno slabije istraženo. Ovaj rad sadrži pregled glavnih sastojaka te broja somatskih stanica kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim. Poseban je naglasak na okusu i zdravstvenoj vrijednosti kozjeg mlijeka kao i na glavnim proizvodima od kozjeg mlijeka (sir i fermentirani napitci).

Keywords

kozje mlijeko; kemijski sastav; okus; zdravstvena vrijednost; proizvodi

Hrčak ID:

1703

URI

https://hrcak.srce.hr/1703

Publication date:

16.6.2002.

Article data in other languages: english

Visits: 24.532 *