Agriculture, Vol. 22 No. 2, 2016.
Review article
https://doi.org/10.18047/poljo.22.2.9
Nerastovsko svojstvo - mogućnosti i rješenja u uzgoju svinja
Boris Lukić
orcid.org/0000-0002-0528-5418
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Emilija Cimerman
; Savjetodavna služba, Vinkovačka 63 c, Osijek
Nikola Raguž
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Ivona Djurkin Kušec
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Suzanne Rowe
; AgResearch, Department of Reproduction and Genomics Invermay Agricultural Centre, Private Bag 50034, Puddle Alley, Mosgiel 9053, New Zealand
Goran Kušec
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Abstract
Kastracija muških svinja dugi je niz godina uobičajena zootehnička mjera koja se primjenjuje radi izbjegavanja nerastovskoga svojstva ili neugodnoga mirisa mesa spolno zrelih muških svinja. Međutim, u posljednjih desetak godina, svjetske udruge za zaštitu i dobrobit životinja kritiziraju kastriranje životinja u intenzivnome stočarskome uzgoju, stoga se u mnogim zemljama kastracija mora izvoditi uz primjenu anestetika te na bezbolniji i manje stresan način. Također, proizvodnju nerasta, pored nastanka nerastovskoga svojstva, prate važne prednosti i nedostatci, zbog kojih je takav način proizvodnje potrebno detaljnije istražiti. Glavni spojevi koji se nakupljaju u masnome tkivu, a smatraju se odgovornim za spomenuti neugodan miris i okus mesa nerasta, su androstenon i skatol. U ovome preglednome radu bit će izloženi fiziološki i zootehnički aspekti nastanka nepoželjnoga nerastovskoga svojstva i mogućnosti njegovoga suzbijanja u Republici Hrvatskoj.
Keywords
nerast; nerastovsko svojstvo; kastracija; meso; androstenon; skatol
Hrčak ID:
172034
URI
Publication date:
19.12.2016.
Visits: 1.967 *