Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.18047/poljo.22.2.9

Nerastovsko svojstvo - mogućnosti i rješenja u uzgoju svinja

Boris Lukić orcid id orcid.org/0000-0002-0528-5418 ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Emilija Cimerman ; Savjetodavna služba, Vinkovačka 63 c, Osijek
Nikola Raguž ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Ivona Djurkin Kušec ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Suzanne Rowe ; AgResearch, Department of Reproduction and Genomics Invermay Agricultural Centre, Private Bag 50034, Puddle Alley, Mosgiel 9053, New Zealand
Goran Kušec ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 304 Kb

page 57-63

downloads: 500

cite


Abstract

Kastracija muških svinja dugi je niz godina uobičajena zootehnička mjera koja se primjenjuje radi izbjegavanja nerastovskoga svojstva ili neugodnoga mirisa mesa spolno zrelih muških svinja. Međutim, u posljednjih desetak godina, svjetske udruge za zaštitu i dobrobit životinja kritiziraju kastriranje životinja u intenzivnome stočarskome uzgoju, stoga se u mnogim zemljama kastracija mora izvoditi uz primjenu anestetika te na bezbolniji i manje stresan način. Također, proizvodnju nerasta, pored nastanka nerastovskoga svojstva, prate važne prednosti i nedostatci, zbog kojih je takav način proizvodnje potrebno detaljnije istražiti. Glavni spojevi koji se nakupljaju u masnome tkivu, a smatraju se odgovornim za spomenuti neugodan miris i okus mesa nerasta, su androstenon i skatol. U ovome preglednome radu bit će izloženi fiziološki i zootehnički aspekti nastanka nepoželjnoga nerastovskoga svojstva i mogućnosti njegovoga suzbijanja u Republici Hrvatskoj.

Keywords

nerast; nerastovsko svojstvo; kastracija; meso; androstenon; skatol

Hrčak ID:

172034

URI

https://hrcak.srce.hr/172034

Publication date:

19.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.967 *