Skip to the main content

Review article

ALERGIJSKE REAKCIJE NA HRANU

Mirjana Turkalj
Iva Mrkić


Full text: croatian pdf 256 Kb

downloads: 1.025

cite


Abstract

Alergija na hranu česta je bolest koja zahvaća 11–26 milijuna ljudi na području Europe. Incidencija je veća u djece (5–8%) nego u odraslih (1–3%). Mehanizam nastanka alergije na hranu danas još nije poznat. Mnoga su otvorena pitanja, npr: »Zašto su neke osobe alergične na hranu? Zašto se na neku hranu češće javlja alergija? Zašto se u neke djece razvije tolerancija?« Prepoznavanje alergije na hranu često je temeljeno na simptomima i katkad može biti teško. Navedeno proizlazi iz činjenice da se alergija na hranu može manifestirati širokim spektrom simptoma koji mogu varirati, od kroničnih gastrointestinalnih do teških, za život opasnih, anafilaktičkih reakcija. U dijagnostici alergije na hranu od male su pomoći in vitro testovi, osobito u alergijskim bolestima posredovanih ne-IgE-om. Trenutačno ne postoji sigurna i učinkovita terapija u liječenju bolesnika s alergijom na hranu, a liječenje se temelji na eliminacijskoj dijeti koja značajno narušava kvalitetu života navedenih bolesnika.

Keywords

Alergija na hranu – imunologija, patofiologija, dijagnoza, liječenje; Gastrointestinalni trakt – imunologija; Imunoglobulin E – imunologija; Imunološka tolerancija

Hrčak ID:

172427

URI

https://hrcak.srce.hr/172427

Publication date:

25.6.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.775 *