Skip to the main content

Original scientific paper

POTROŠAČKA PERSPEKTIVA: ULOVLJENE RIBE U ODNOSU NA UZGOJENE

Marina Tomić
Zoran Lucević
Tea Tomljanović
Daniel Matulić orcid id orcid.org/0000-0002-2724-8407


Full text: english pdf 404 Kb

page 41-50

downloads: 232

cite

Full text: croatian pdf 404 Kb

page 41-50

downloads: 1.165

cite


Abstract

Postoji ograničeno znanje odrednica potrošačkih sklonosti
prema ulovljenim (divljim) ribama iz otvorenih voda u
odnosu na uzgojene ribe iz ribogojilišta. Ovaj rad ima za
cilj istražiti utjecaj sociodemografske strukture, navika i
učestalosti potrošnje svježe ribe (kao što je uključenost u
kuhanje) na sklonosti potrošača prema ulovljenim u odnosu
na uzgojene ribe. Istraživanje je izvršeno na uzorku od 1151
hrvatskog potrošača ribe. Rezultati su pokazali da žene,
stariji potrošači, potrošači s višim prihodima i oni koji žive u
obalnom dijelu Hrvatske imaju veću preferenciju prema ribi
otvorenih voda i mogu prepoznati razlike u okusu ulovljene i
uzgojene ribe. Potrošači s većim navikama potrošnje svježe
ribe, koji često jedu ribu i više su uključeni u kuhanje, više vole
ulovljene ribe otvorenih voda. Ovi rezultati pružaju vrijedne
informacije za sektor akvakulture, posebno za planiranje
marketinške strategije promicanja uzgoja ribe.

Keywords

svježa riba; hrvatski potrošači; riba otvorenih voda; riba iz uzgoja

Hrčak ID:

182644

URI

https://hrcak.srce.hr/182644

Publication date:

7.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.125 *