Skip to the main content

Review article

Klinička prehrana u gastroenterologiji

Željko Krznarić


Full text: croatian pdf 2.974 Kb

page 169-181

downloads: 6.744

cite


Abstract

Nepovoljni učinci pothranjenosti na klinički tijek
i ishod liječenja različitih bolesti doveli su do razvoja kliničke
prehrane kao važnog segmenta liječenja gastroenteroloških i
internističkih bolesnika. Nutritivnu potporu valja započeti i prije
razvoja malnutricije, osobito u bolesnika izloženih visokom riziku
od njezina nastanka. Enteralna i parenteralna prehrana metode
su kliničke prehrane kojima se mogu zadovoljiti nutritivne
potrebe većine bolesnika. Opće je prihvaćeno mišljenje da je
enteralna prehrana terapija izbora, a parenteralna prehrana vrijedna
je nadopuna liječenja u bolesnika kod kojih nije moguće
postići zadovoljavajući unos nutritiva enteralnim putem ili
enteralno hranjenje nije moguće. Prednosti enteralne prehrane
su neupitna fi ziološka superiornost, održanje integriteta i funkcije
crijevne sluznice, uloga u prevenciji septičkih komplikacija
i sindroma višestrukog zatajenja organa, puferski učinak u
želucu te niža stopa komplikacija, kao i značajno niži troškovi
nutritivnog liječenja. U brojnim kliničkim situacijama u gastroenterologiji
(upalne bolesti crijeva, akutni pankreatitis, sindrom
kratkog crijeva, zatajenje jetre) enteralna i parenteralna prehrana
primjenjuju se istodobno kao komplementarne metode
nutritivne potpore. Minimalna enteralna prehrana je dobro
poznata koncepcija, široko prihvaćena u gastroenterološkim
krugovima. Nutritivni tim temelj je nutritivnog liječenja u većine
internističkih bolesnika.

Keywords

malnutricija; enteralna prehrana; parenteralna prehrana; upalne bolesti crijeva; Crohnova bolest; ulcerozni kolitis; bolesti jetre; akutni pankreatitis; kronični pankreatitis; karcinom

Hrčak ID:

18845

URI

https://hrcak.srce.hr/18845

Publication date:

26.1.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 10.603 *