Skip to the main content

Review article

Valorizacija otpadnih voda prerade maslina

Stanka Zrnčević orcid id orcid.org/0000-0002-8984-5944 ; Faculty of Chemical Engineering and Technology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 505 Kb

page 75-90

downloads: 617

cite

Full text: croatian pdf 505 Kb

page 75-90

downloads: 300

cite


Abstract

Kompleksnost sastava te dokazana toksičnost otpadnih voda prerade maslina (eng. Olive Oil Mill Wastewater - OOMW) predstavlja veliku opasnost za sve sastavnice okoliša. Zbrinjavanje takvih voda vrlo je specifično i složeno te redovito zahtijeva kombinaciju različitih postupaka obrade, što ima za posljedicu značajan financijski trošak. Međutim, uporabom odgovarajuće tehnologije otpadnu vodu iz prerade maslina moguće je konvertirati u produkte visoke dodane vrijednosti, te je na taj način učiniti manje toksičnom i lakše obradivom. Rad sumarizira nova saznanja o valorizaciji OOMW-a s više od 95 referenci koje mogu poslužiti kao osnova za daljnja istraživanja u tom području te moguću komercijalnu primjenu. Prikazana su dva glavna pristupa valorizaciji otpadne vode i to: izdvajanje biološki aktivnih spojeva iz OOMW-a te procesi biokonverzije tvari prisutnih u otpadnoj vodi u visokovrijedne spojeve. Recikliranje „otpadnih“ tvari iz procesa prerade maslina u skladu je s globalnom tendencijom očuvanja okoliša i pretvaranja otpada u korisne produkte koji mogu naći svoju primjenu u poljoprivredi, kemijskoj, tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Keywords

OOMW; toksični učinci; valorizacija; izdvajanje; biokonverzija

Hrčak ID:

203275

URI

https://hrcak.srce.hr/203275

Publication date:

29.6.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.769 *