Hrvatske vode, Vol. 26 No. 104, 2018.
Review article
Valorizacija otpadnih voda prerade maslina
Stanka Zrnčević
orcid.org/0000-0002-8984-5944
; Faculty of Chemical Engineering and Technology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Kompleksnost sastava te dokazana toksičnost otpadnih voda prerade maslina (eng. Olive Oil Mill Wastewater - OOMW) predstavlja veliku opasnost za sve sastavnice okoliša. Zbrinjavanje takvih voda vrlo je specifično i složeno te redovito zahtijeva kombinaciju različitih postupaka obrade, što ima za posljedicu značajan financijski trošak. Međutim, uporabom odgovarajuće tehnologije otpadnu vodu iz prerade maslina moguće je konvertirati u produkte visoke dodane vrijednosti, te je na taj način učiniti manje toksičnom i lakše obradivom. Rad sumarizira nova saznanja o valorizaciji OOMW-a s više od 95 referenci koje mogu poslužiti kao osnova za daljnja istraživanja u tom području te moguću komercijalnu primjenu. Prikazana su dva glavna pristupa valorizaciji otpadne vode i to: izdvajanje biološki aktivnih spojeva iz OOMW-a te procesi biokonverzije tvari prisutnih u otpadnoj vodi u visokovrijedne spojeve. Recikliranje „otpadnih“ tvari iz procesa prerade maslina u skladu je s globalnom tendencijom očuvanja okoliša i pretvaranja otpada u korisne produkte koji mogu naći svoju primjenu u poljoprivredi, kemijskoj, tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.
Keywords
OOMW; toksični učinci; valorizacija; izdvajanje; biokonverzija
Hrčak ID:
203275
URI
Publication date:
29.6.2018.
Visits: 2.351 *